ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Богородично във Врачешкия манастир

09 септември 2011 10:13, Ловчанска митрополия
Рождество Богородично

В ранната утрин на 8 септември в двора на Врачешкия девически манастир „Св. 40 мъченици” цари оживление. Камбаните на храма празнично бият и заедно с духовниците, монасите, монахините и поклонниците от близо и далеч посрещат Ловчанския митрополит Гавриил, дошъл в манастира, за да оглави службата по случай честното Рождество на Божията Майка.

Облечен в царствена мантия, символ на архиерейското чиноначалие, владиката благослови народа, взе време и влезе в светия олтар. Свещеникът даде начало и от този момент всички в храма се потопиха в духовната услада от молитвеното общение с Бога в богослужението. В светата Литургия заедно с митрополит Гавриил в съслужение участваха Негово Високопреподобие игуменът на Зографската св. обител схиархимандрит Амвросий, схийеромонах Козма, свещеноиконом Димитър Николов и свещеноиконом Кънчо Кабадийски.

Ангелските гласове от двата клироса се редуваха да отговарят на ектениите на служещите духовници, песнопения и молитва звучаха в сърцата на вярващите – красотата, възвишената естетика на православното богослужение е неповторима, в умален вид сякаш пред нас се открива Царството небесно. Всичките ни сетива пеят и възхваляват Пречистата. Подобно на св. апостоли Петър, Яков и Йоан по време на Преображението, и ние не искахме да се разделяме с духовната наслада на светата литургия, искахме да направим своите сенници тук, в храма, и да продължим с радостта от съзерцанието на божественото.

В думите на владиката Гавриил, че този първи голям празник след началото на новата църковна година е и символ на духовното раждане на всеки един от нас, ние открихме лично послание – духовното рождение е свързано с трудовете на благочестието. Животът на Пресвета Богородица е най-добрият пример за плодовете от тези трудове.

След литургията бе отслужен водосвет в двора на манастира. Веднага след това започна лития с чудотворната икона на Божията Майка до аязмото, скрито във височините обкръжили манастира. Радостта и тук не ни напусна. С песнопения множеството вярващи се заизкачва по стръмната пътека към чудотворния извор. Сама Пресвета Богородица преди повече от 100 години се явила на игуменката на девическата обител и й съобщила, че това е нейн Богородичен извор, от който ще лекува и помага на страдащите. И по думите на майка Касиана тук наистина има случаи на чудотворно изцеление от кожни болести, рак, безплодие... На връщане от извора тъкмо бяхме излезли от гората, когато невидим за очите ни лъч докосна чудотворната икона, сякаш Божията Майка потвърждаваше думите си. За щастие точно в този момент правех снимка и чудното явление бе запечатано. „Пресвета Богородице спаси нас, грешните!”

По късно Негово Високопреосвещенство се раздели със сестрите и гостите на манастира и отпътува за гр. Златица, за да освети и открие нов физкултурен салон в детска градина „Радост” в града. И тук владиката бе посрещнат с радост, а времето на неговото посещение отлетя неусетно.

 

Текст и снимки: от Ловчанска митрополия

 

 

Снимки

Рождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество БогородичноРождество Богородично
« предишна новинаследваща новина »