ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Върбак, Шуменска духовна околия

09 септември 2011 19:49, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

На 8 септември село Върбак, Шуменска духовна околия, отбелязва тържествено храмовия си празник, а също и празника и корбана на селото. Събитие, за което се говори дни наред.

Храмът на село Върбак носи името на светото Рождество Богородично. Богослужбата беше уважена и посетена от кмета на селото Ангел Симеонов.

Църковното настоятелство при храма и председателят му свещ. Васил Василев организираха тържественото събитие. Събраха се около 70 човека, жители и гости на селото.

Този християнски празник се е превърнал във всенародно тържество. Тази година благодарение на събраните от жителите на селото волни парични средства, бяха закупени четири агнета и след св. Литургия беше отслужен празничен водосвет от енорийския свещеник и председател на църковното настоятелство свещ. Васил Василев. Бе осветен и корбанът, който е традиционен и се дава за здраве и да няма беди в селото. Въпреки кризата жителите на Върбак сготвиха пет казана ястие. На една трапеза заедно мюсюлмани и християни си пожелаха здраве и по-успешни бъдни дни за селото.

В началото на богослужението родената през 1987 г. и живуща в гр. Шумен, 24-годишната Димана Миткова подари на храма празнична икона, изобразяваща честваното събитие - светото Рождество Богородично. След освещаването на иконата, тя тържествено бе поставена на полагащото й се място.

Благодаря лично от мое име и от името на църковното настоятелство и всички присъстващи на това младо и талантливо момиче, което само е изработило със силна вяра и упование в Бога и Божията майка тази красива икона. Дай Боже, повече такива млади хора да има в страната ни!

В словото си енорийският свещеник отбеляза: “Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ни, благодарим и на Всевишния Бог за хубавото време, което беше основна предпоставка за днешното ни мероприятие, както и на организаторите и на хората, които помогнаха със средства и спомогнаха за организацията!”

Отецът преподаде на християните архипастирските благопожелания на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и разясни случващото се в момента в гр. Варна на Седмицата на православната книга.

В словото си още призова: „Божият промисъл към човека е благ и Бог изпитва често нашето търпение, така се е случило и със старозаветните праведници Йоаким и Анна. Света Богородица е плод на техните усърдни родителски молитви. Праведните богоотци ни дават пример как да се грижим и да възпитаваме нашите деца, показват ни каква роля имат родителските молитви за децата и как, когато Бог пожелае и изпита човешките сърца, може да извърши чудото, да даде полезното за човека и така да го възнагради и за търпението, и за сърдечната му молитва. Не се смущавайте от трудностите, а ги споделяйте с духовника, който предстои пред Бога и се моли за вас и вашите домове всеки път, когато застане пред светия престол. Поздравявам всички с храмовия празник и призовавам молитвите на св. Богородица да бъдат винаги ограда и твърдина в духовното преуспяване на благочестивите християни. Пребъдвайте в мир, любов и единение - добродетели, от които съвременното общество има голяма нужда!"

ЗА МНОГО ГОДИНИ, ЗДРАВИ И МИРНИ, НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ВЪРБАК!

Материалът е предоставен от свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Храмов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околия
« предишна новинаследваща новина »