ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга - шести ден

10 септември 2011 22:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Доц. Бойчо Бойчев - преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър"

На 10 септември 2011 г. Седмицата на православната книга продължи с видеопрожекции в ДПЦ „Св. архангел Михаил” и представяне на народни песни и инструментални мелодии в концертното студио на радио „Варна”.

С любезното съдействие на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на ЦНЦ „Православна енциклопедия”, Москва - в ДПЦ "Св. архангел Михаил" бяха представени филмите: „Поклонение във вечния град”, 3-та серия, и „Отиващите на смърт” на режисьора Владимир Хотиненко.

Зрителите успяха да проследят и филма-концерт “Никола Кутин – 35 години на сцената”, който представлява документален запис от 2008 г. на концерта на именития оперен певец Никола Кутин от Стара Загора, с участието и на мъжки камерен хор “Митрополит Методий Кусев”.

В концертното студио на радио „Варна” Яне и Елена Каменарови (от формация “Леб и вино”) представиха традициите и обичаите в Мелнишкия край и взаимовръзката им с църковния живот - с „Духът на стария Мелник”.

Вечерната сесия продължи с представяне на книгата на професор Георгиос Мандзаридис: „Християнска етика, том 1” от доцент Бойчо Бойчев, преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Редакторите на Синодално издателство г-жа Александра Карамихалева и г-жа Анула Христова предложиха на вниманието на гостите издадените през изминалата година книги, като представиха по-важните от тях и различните насоки, в които работи издателството. Сред презентираните от тях книги бе и новоизлязлата на български език книга на проф. Георгиос Мандзаридис „Православен духовен живот”.

Представянето на книгите „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” и „Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов: Отзвукът” не се състоя поради отсъствието на йеромонах Висарион, който бе възпрепятстван от служебни ангажименти.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, протойерей Василий Шаган съобщи за предстоящи литературен и фото конкурс, които ще бъдат организирани от Варненска митрополия. За повече информация – видео материалът от закриването на вечерта.

Седмицата на православната книга ще продължи на 11 септември 2011 г. от 9 ч. със света Литургия в храм “Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна, която ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

В 11 ч. Тринадесетото издание на СПК ще бъде закрито с традиционни празнични песенно-танцови изпълнения от Мелнишкия край, в съпровод на тамбура, гайда и кемене от формация „Леб и вино”.

 

– Доцент Бойчо Бойчев за книгата „Православен духовен живот”

 

– Анула Христова и Александра Карамихалева.

 

– Закриване на вечерта от прот. Василий Шаган

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Книгата на професор Георгиос Мандзаридис „Християнска етика, том 1”Протойерей Василий ШаганАлександра Карамихалева и Анула ХристоваГ-жа Александра КарамихалеваГ-жа Анула Христова
« предишна новинаследваща новина »