ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решение на Св. Синод – възражда се дейността на синодалния Културно-просветен отдел на БПЦ

12 септември 2011 22:45, Българска Патриаршия

На 15 юли 2011 г., с оглед голямата потребност на българския народ от православна духовна просвета, Св. Синод взе решение за възраждане дейността на своя Културно-просветен отдел.

Св. Синод счита, че е от голямо значение да бъде предприето систематично квалифициране на катехизатори и преподаватели по Религия за цяла България, което следва да се осъществява в Синодален катехизически център, подготвящ кадри в съответствие с обща методическа система, с единни критерии и при добра координация с църковните структури по места и с държавните образователни институции. Във връзка с това Св. Синод прецени, че Синодалният катехизически център трябва да е неразделна част от работата на синодалния Културно-просветен отдел. Изхождайки от тази необходимост, Св. Синод реши да издигне статута на Културно-просветния отдел, като избере митрополит за негов началник и като назначи работещ екип, който да осъществява синодалните решения в сферата на духовното просвещение.

Давайки положителна оценка за плодотворната дейност на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод, синодалните архиереи предложиха на нейния председател Ловчански митрополит Гавриил да оглави и Културно-просветния отдел. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил - със съзнание за гласуваната му висока отговорност - прие този пост с надеждата, че бъдещите просветни инициативи на отдела ще бъдат все така подкрепяни от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и от членовете на Св. Синод, за да постигне културно-просветното дело на светата ни Църква този напредък, от който народът ни се нуждае.

Възраждането на синодалния Културно-просветен отдел е отговор и на предложенията и очакванията на духовниците и миряните - участници в Националната катехизаторска конференция, проведена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод от 27 до 29 май 2011 г. в светата Рилска обител. В изнесения там доклад на Ловчанския митрополит Гавриил като основна точка бе посочена нуждата от активизиране работата на централното просветно звено на родната ни Църква – синодалния Културно-просветен отдел. Тогава всички участници се обединиха около убеждението, че е необходимо изработването и на Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ, на учебни програми и учебна документация, за да бъдат постигнати стратегическите цели и практическите задачи на БПЦ в областта на православната катехизация и православното религиозно образование.

На 15 юли т.г. Св. Синод единодушно гласува Културно-просветният отдел да започне своята работа, считано от 1 август 2011 г., в следния състав:

- Ръководител – Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил;

- Експерт „Обучение и квалификация” и ръководител на Синодалния катехизически център – ставр. ик. д-р Захарий Дечев, ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”;

- Експерт „Програми и проекти” – дякон Сава Кокудев;

- Експерт „Програми и проекти” – д-р Десислава Панайотова-Пулиева;

- Секретар – г-ца Пенка Ръжанкова.

 

 

« предишна новинаследваща новина »