ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на събитията от началото на месец септември с участието на Русенския митрополит Неофит

12 септември 2011 13:37, Русенска митрополия
Освещаване на Дунав мост

В началото на месец септември Русенският митрополит Неофит взе участие в голям брой празненства с местно и национално значение.

На 3 септември митрополит Неофит в съслужение с прот. Николай Николов извърши освещаване на рехабилитирания наскоро Дунав мост. В това събитие с международно значение участваха министър-председателят Бойко Борисов заедно с голям брой представители на местната власт.

Същия ден русенският архиерей заедно с архим. Виктор (Мутафов) и прот. Николай Николов осветиха централния площад в Русе отново с участието на министър-председателя и голям брой кметове и общински съветници на общини.

На 4 септември, Дванадесета неделя след Петдесетница, митрополит Неофит отслужи панихида за загиналите в Тутраканската епопея при мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916” край с. Шуменци. Събитието е част от програмата за отбелязването на 95 години от Тутраканската епопея. Възпоменателното тържество по повод годишнината се осъществи под патронажа на президента на България Георги Първанов, който присъства на събитието. Бяха отдадени военни почести и поднесени венци и цветя от признателните потомци. Накрая зад гробищния парк се извърши възстановка на паметните събития от 1916 г.

На 6 септември, по случай 126-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, митрополит Неофит отслужи панихида с благодарствен молебен пред паметника на загиналите офицери и долни чинове от полка през Сръбско-българската война – 1885 г. на площад „Батенберг” в Русе.

На 8 септември, Рождество на Пресвета Богородица, митрополит Неофит в съслужение с архим. Виктор и ик. Илиян Илиев отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. След края на богослужението архиереят поздрави всички православни християни с раждането на св. Богородица, молителка и застъпница пред Бога на всички прибягващи към нея с вяра и съкрушено сърце. Велико е нейното участие в Божия план за спасението на цялото човечество, защото в нея благоволи да се въплъти Господ Иисус Христос. Неслучайно почитта към нея е по-голяма от тази към небесните сили – херувими и серафими, както я възпяваме в църковните песнопения на възкресното утринно богослужение.

 

 

Снимки

Освещаване на Дунав мостОсвещаване на Дунав мостОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриВоенно гробищеОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септемвриОбзор на събитията м. септември
« предишна новинаследваща новина »