ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Професионалният празник на пожарникарите в Ловеч

13 септември 2011 12:47, Ловчанска митрополия
Празник на пожарникарите

На 13 септември – професионалния празник на пожарникарите – Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет в ловешката пожарна.

Владиката освети новите противопожарни автомобили, получени като безвъзмездна помощ от Швейцария и Германия, и каза пред събралото се множество пожарникари и служители на Гражданска защита, че неслучайно техният празник е в навечерието на Кръстовден. Кръстовден е празник на възвишена саможертва в името на хората, подобно на тази саможертва и пожарникарите жертват сигурността, здравето, а понякога и живота си в изпълнение на служебния си дълг.

Ден по-рано митрополит Гавриил положи основния камък на параклис в село Черни Осъм, община Троян, посветен на св. вмчк Георги Победоносец. Въпреки близостта на Троянския манастир, жителите на селото отдавна жадуват да имат собствен храм и по тяхна инициатива заедно с кмета на селото се стигна до началото на строеж на храмовата сграда. На чинопоследованието по полагането на основния камък, отслужено от Ловчанския митрополит в съслужение с архимандрит Августин, ставрофорен свещеноик. Марин Войнов, прот. Вениамин Павлов, присъстваха кметът на гр. Троян г-н Минко Акимов, кметът на с. Черни Осъм г-н Кирил Захариев, жители и гости на селото.

 

 

Снимки

Празник на пожарникаритеПразник на пожарникаритеПразник на пожарникаритеПразник на пожарникаритеПразник на пожарникаритеПолагане на основен камъкПолагане на основен камъкПолагане на основен камъкПолагане на основен камъкПолагане на основен камъкПолагане на основен камъкПолагане на основен камък
« предишна новинаследваща новина »