ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на св. Кръст Господен в гр. Русе

14 септември 2011 13:52, Русенска митрополия
Кръстовден в Русе

На 14 септември, Кръстовден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе. В богослужението взеха участие архим. Емилиан, председател на църковното настоятелство при храма, йером. Атанасий (Атанасов) и протодякон Кирил Синев.

В края на Великото славословие от последованието на утринното богослужение, при пеене на „Светий Боже” свещенослужителите пренесоха св. кръст от св. престол в центъра на храма. При пеене на „Господи, помилуй” архиереят извърши земни поклони, а протодяконът възгласяше отредените за целта специални прошения. По време на стихирата: „Дойдете, верни, да се поклоним на животворящото дърво”, свещенослужителите и православните християни се поклониха на св. Кръст.

Песнопенията от утренята изпълниха богослови - служители на св. Русенска митрополия, а от св. Литургия – женският хор при храма.

Проповед за празника Въздвижение на св. Кръст Господен произнесе Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия. Той запозна множеството християни с историята на намирането на Христовия кръст на Голгота през 326 г. от св. царица Елена, майката на св. равноапостолен цар Константин Велики, заедно с тогавашния Йерусалимски патриарх Макарий.

Напомняме, че в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе се намира икона на св. равноапостолни царе Константин и Елена, в която е вградена частица от св. Кръст Господен.

След края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите по случай Кръстовден. „Св. Йоан Златоуст казва, че както войникът никъде не тръгва без своето оръжие, така и християнинът никога не се разделя със своя кръст, с кръстното знамение осенява своето тяло, тръгвайки на път или започвайки важна работа, в своя живот винаги с Кръста Христов напред”. Подобно на химна на братствата на християнските храмове архиереят призова вярващите да вървят "Напред след знамето Христово”.

След края на св. Евхаристия духовниците отслужиха молебен за началото на учебната година, която утре ще се открие в цялата страна. В молитвата за учениците, за които Българската православна църква особено милее, настоявайки за незабавно въвеждане на предмет „Религия” в училищата, се казва: „Милостиво погледни върху тези деца и им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите св. заповеди и придобиване на добри и полезни навици”.

Във всички православни храмове вярващите от днес до отданието на Въздвижение (21 септември) ще имат възможност да се поклонят на св. Кръст.

„На Твоя Кръст се покланяме, Владико,

и Твоето свято Възкресение славим!”

 

 

Снимки

Кръстовден в РусеКръстовден в РусеЧетене на апостолското четивоКръстовден в РусеКръстовден в РусеМолебен за началото на учебната годинаИкона с вградена частица от Св. Кръст ГосподенДуховници
« предишна новинаследваща новина »