ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на 13 издание на Седмицата на православната книга във Варна

11 септември 2011 14:19, Българска Патриаршия
Седмицата на православната книга във Варна

За 13 поредна година от 5 до 11 септември слънчева Варна гостоприемно събра труженици на Господнята нива от България и чужбина, за да вземат участие в поредното издание на Седмицата на православната книга. В неповторимата атмосфера на форума участниците имаха възможност да споделят мисли, духовни търсения и опит по основната тема на тазгодишното издание „Възраждането на духовния живот на личността”.

Всяка вечер в пленарната зала на Община Варна, която и тази година бе партньор в организирането на този авторитетен международен форум, богослови от България и чужбина изнасяха лекции пред варненската общественост и гостите на Седмицата, осветляващи различни аспекти от делото на духовния живот и усилията за неговото възраждане както по отношение на собствената ни личност, така и като служение на Църквата и лична мисия на християнина в контекста на заповедта за любов към Бога и към ближния. С лекция на тема „Св. Козма Етолийски - просветителят на поробения народ” архим. Хризостом, протосингел на митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион, Еладска православна църква, запозна аудиторията с личността на св. Козма и неговото равноапостолно дело за просвещение на поробените балкански народи, тънещи в невежество и безверие. За „Християнското семейство и съвременните предизвикателства”, с които се сблъсква говори свещ. Александър Джаковац, главен редактор на новинарската емисия „Православие” на радио „Слово любве” на Белградско-карловачката епархия на Сръбската православна църква. Той говори за изначалното високо назначение на човека и на брака и субективните и обективните пречки за осъществяването му.

Архим. Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Пантелеймон” в Агия Ларисис от Гръцката православна църква говори за „Значението на делото на св. Никодим Светогорец за съвременния църковен живот”, като проследи ролята на св. Никодим за съхраняване на древната исихастка традиция и забележителното книжовно наследство, оставено ни от този плодовит боговдъхновен светител. Интересен доклад „Традицията и обновяването в Православието” изнесе проф. прот. Георгиос Металинос от Богословския факултет на Атинския университет. Той постави на вниманието на аудиторията въпросите: що е традиция, какво наричаме православна духовна традиция и как тя, оставайки неизменна по своята същност, се променя по формите на своите прояви, с оглед на времето и неговите специфични предизвикателства и нужди, както и кой има право да извършва обновлението в Църквата. Дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово любве” и ролята на православните медии за благовестието на Църквата представи свещ. Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбската патриаршия.

Между докладите на вечерните сесии в пленарната зала на Община Варна издатели на православна литература запознаха църковната общественост и жителите на гр. Варна със своите най-нови издания, появили се на книжния пазар през настоящата година, в което се състои и първоначалният замисъл на Седмицата на православната книга във Варна. Още първата вечер след тържественото й откриване от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, бе представена книгата „Митрополит Симеон, съчинения том 1” от съставителя Емил Димитров и доц. Пламен Митов, декан на Историческия факултет на СУ. Книгата представлява сборник с писма, статии и документи на митрополит Симеон Варненски. Г-н Дарин Алексиев, представи своите нови издания - „Духовна азбука” на св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на св. Теофан Затворник. Д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ представи своята книга „Църква, общност, общество” със статии, целящи да опровергаят неверния публичен образ на Църквата и припомнят каква е нейната истинска същност. Общественият фонд „Единство на православните народи” в лицето на г-жа Елисавета Миленова представи поредния том на поредицата за руските класици и православието „Есенин и православието”. В последната, заключителна вечер на форума редакторите на Синодално издателство г-жа Александра Карамихалева и г-жа Анула Христова представиха някои от излезлите през тази година книги на издателството при Св. Синод на БПЦ, между които: „Православен духовен живот” на проф. Георгиос Мандзаридис; втора част на „Бисери от духовната съкровищница на светите отци”, подбрани и преведени от високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий, директор на издателството; книгата за мъченичеството в Църквата „Благословено е войнството на Небесния цар”, трилогия от приказки за деца и възрастни „Предания от ромона на рилските чешми”, две книги от поредицата посветена на християнското семейство, „Синаксарник” и др. На аудиторията бе представен и сборникът „Летопис на Българската православна църква” и официоза на БПЦ-БП "Църковен вестник".

На много важна част от процеса на възраждането на духовния живот бе посветен тази година и семинарът, който се провежда в рамките на Седмицата на православната книга: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Заседанията се провеждаха в Пресцентъра във Фестивалния и конгресен център, гр. Варна. По време на дискусионните сесии бяха изнесени следните доклади: от архим. Емилиянос Казанджидис на тема „Цели, принципи и методи на традиционното православно просветителство, въплътени в делото на св. Козма Етолийски, св. Никодим Светогорец, св. Макарий Коринтски, св. Атанасий Пароски и техните последователи св. Арсений Пароски и св. Нектарий Егински”; от свещ. Александър Джаковац на тема „За духовната просвета и катехизация на младежите”; докладът на доц. Константин Нушев от БФ на СУ на тема „Православните традиции на духовната просвета в делото на йеромонах Неофит Рилски”; от проф. Георгиос Металинос на тема „Енорията като живот на православната църковна общност - вчера и днес”; от архим. Хризостомос Майдонис на тема „Катехизацията при св. Козма Етолийски”; от свещ. проф. Ян Зозуляк от Православния богословски факултет на Университета в Прешов, Православна църква на Чехия и Словашките земи, на тема „Религиозното образование в Словакия - новите предизвикателства”. По време на семинара участници запознаха присъстващите със своя опит в областта на катехизацията в рамките на енорийската дейност. Прот. Хараламбос Теодосис от храм „Св. Нектарий Егински” в Кифисия, Атина, и г-жа Константина Мастрояни, катехизатор при храма, представиха насоките, в които работи енорията им и организацията на различните дейности при храма. За грижата на Православната църква за въцърковяването на лица, пребивавали в инославни секти и пострадали от иноверски мисии, лъжедуховни учения и тоталитарни религиозни култове, говори ставроф. ик. Силвестър Янакиев от храм „Св. София” в гр. Сливен. С организацията на православната духовна просвета и въцърковяването на младежите в софийския енорийски духовно-просветен център при старинния храм „Св. Петка” говори председателят на храма ик. Николай Николов, а за дейността на енорийското църковно училище при столичния храм „Преображение Господне” говори ик. Василий Сарян, председател на храма. Работата на енорийския център при столичния храм „Св. Кирил и Методий” и дейностите организирани при него представи г-жа Десислава Панайотова-Пулиева. Своя опит в организацията на катехизаторската работа при Смоленска и Вяземска епархия и грижата за хората с физически увреждания сподели г-жа Мери Хохлова от гр. Смоленск, Руска православна църква.

В рамките на Седмицата на православната книга във Варна участниците имаха възможност да вземат участие в съборна св. Литургия в катедралния храм на града оглавената от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, да проследят прожекцията на филма „Придел ангела” на режисьора Николай Дрейден, да се насладят на прекрасните изпълнения на групата за автентичен фолклор „Леб и вино”, да посетят Поморийския манастир „Св. Георги”, да се поклонят на мощите на св. Йоан Предтеча в гр. Созопол, да се запознаят с историята на гр. Варна в Археологическия музей на града, както и с дейността на културно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил”.

Седмицата на православната книга се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Основен организатор на форума е Варненската и Великопреславска св. митрополия, достоен продължител на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.

Съорганизатори са Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканският православен младежки съюз, а медийни партньори - Официалният сайт на БПЦ, БНР и телевизия Варна. Официозът на БПЦ „Църковен вестник”, като главен популяризатор на Седмицата на православната книга, и тази година ще се погрижи да предложи на вниманието на църковната общественост основните доклади от форума и интервюта с участници в нея.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »