ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десетата православна краеведска експедиция завърши успешно

15 септември 2011 15:25, Сливенска митрополия
С любов към вяра и родина

В късния следобед на 10 септември 2011 г. приключи десетата поредна ученическа православна краеведска експедиция. Тази година неин домакин беше странджанското село Стоилово. В продължение на шест дни младите православни краеведи събираха информация от местните жители, за да напишат историята на селището такава, каквато я помнят те.

Сърдечното отношение на домакините и всеотдайността на кметицата г-жа Златка Стаматова спомогнаха за интегрирането на краеведската група сред местните жители. Домакините предоставиха чудесни условия за пребиваването на изследователите и направиха всичко по силите си, за да подпомогнат научната им работа.

Експедицията се организира по инициатива на Община – Малко Търново. Зад осъществяването на родолюбивото начинание от години стоят кметът на Малко Търново г-н Иван Иванов, неговата заместничка г-жа Катя Куюмджиева, директорката на музея в граничния град Ивелина Иванова, а от тази година и заместник-кметът на община Бургас г-жа Йорданка Ананиева и директорката на ОДК Бургас г-жа Пепа Ангелова. Госпожа Куюмджиева почете и откриването, и закриването на експедиционната работа, като така показа на членовете на изследователския екип и на местните хора значението, което общинското ръководство придава на тяхната краеведска дейност.

Заедно с нея гост на експедицията беше кметицата на с. Близнак г-жа Янка Воденичарова, която пристигна със съпруга си и своето внуче, за да се срещнат с приятелите си от експедиционния екип, които близначани посрещаха сърдечно предишните три години.

Методиката на изследователската работа е изготвена от ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, краеведът д-р Вида Буковинова и историкът Милка Бихлюмова. От няколко години с тях работят преподавателите по български език и литература Емилия Решовска от СОУ „Константин Преславски“ и Нейко Решовски от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Част от ръководния екип на експедициите е и г-жа Димитрина Забирова от общинския музей в Малко Търново. Всички те работят безвъзмездно за събирането и съхранението на все още живата история на странджанските села, пресъздадена чрез спомените на местните жители.

Основната част от събирателската дейност извършват ученици-доброволци от бургаските училища. Значителна част от тях са от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Димчо Йорданов, Мария Бурназова, Соня Петкова и Наталия Калудова са запалили родолюбивия изследователски пламък в своите съученици и приятели Яница Генчева от ПГТ - Бургас, Магдалена Стойнова от Търговската гимназия, а Мария Вълева от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е довела братовчедка си Гергана Добрева. Членове на експедицията са още Ивелина Енчева от СОУ „Константин Преславски“ и момичетата от гр. Малко Търново – Тония Иванова, Сабрина Иванова и Светла Йорданова. Най-малката, седмокласничката Тония, има най-дълъг експедиционен стаж – цели пет години. Всички те работиха всеотдайно, за да приключат за пет дни онова, което методическата програма предвижда за два пъти повече време.

В краеведската работа те са разделени на екипи, в които са включени по един възрастен и двама ученици. В ежедневната си дейност те са равноправни и си поделят всички отговорности. Ежедневният отчет на работата им се прави на събирането около експедиционния огън, където се срещат всяка вечер и домакините от селото, и членовете на ученическия краеведски екип. Там анализът и равносметката от изминалия работен ден прелива в общо веселие, защото домакини и гости до късно са заедно на хорото.

Работата на младите православни краеведи се обобщава в издаването на сборника „Жива старина II“, в който се публикуват статиите на научните изследвания. Изводите и резултатите се представят пред публика на ежегодните „Светиниколаевски православни образователни четения“, организирани вече девет поредни години в навечерието на Празника на град Бургас – Никулден. За пръв път с тяхната организация се е нагърбила Община – Бургас, която ще съдейства за провеждането на десетите юбилейни Светиниколаевски православно-образователни четения в една от залите на Морското казино в града и ще поеме разходите по издаването на сборника с материали от експедиционната дейност.

Приключвайки ползотворната си работа, членовете на експедиция „Стоилово 2011 г.“ споделиха, че са успели да постигнат поставените задачи. Беше подчертана благодарността им към приноса на енорийския свещеник на гр. Малко Търново – отец Серафим, който за втора поредна година е част от ръководния екип. Благодарение на него сутрин и вечер в стоиловския храм „Свети Илия“ бяха извършвани богослужения, в които вземаха участие всички членове на експедицията, а местните хора имаха възможност да посещават богослужбите и да вземат участие в светата Литургия, с която бе почетен празникът Рождество Богородично. Отец Серафим участва и в изследователската работа, като оглави един от краеведските екипи.

Хората в село Стоилово посрещнаха с отворени обятия младите православни краеведи. Информаторите се стараеха да подпомогнат всячески събирателската им дейност. Припомняха си позабравените традиции от своето детство и юношество, за да подпомогнат създаването на споменната история на родното си село. Повечето от тях бяха изцяло съпричастни на експедиционния живот, предоставяйки и жилищата, и паметта, и времето си на младите изследователи. Около лагерния огън народните хора обединяваха представителите на различните поколения, като танцът събираше и хората на преклонна възраст, и гимназистите. Паметна ще остане вечерта на 5 септември, когато битовият хор на селото поздрави своите гости с великолепни изпълнения на характерни за Стоилово народни песни, танци и обичаи.

Работата на експедиция „Стоилово 2011 г.“ приключи успешно, въпреки че по финансови причини православните краеведи бяха принудени да изпълнят десетдневната програма за двойно по-кратък срок. Тръгвайки си от селото, те споделиха своята удовлетвореност и благодарността си към местните хора, с които ще се срещнат и в следващите две години, както е по програма. Момчетата и момичетата въодушевено признаваха, че не са им липсвали изкушенията на съвременната цивилизация и по време на експедицията не са гледали телевизия, не са ползвали интернет. Онова, което обаче е липсвало на всички, е била личността на отец Захарий Дечев – душата на всички предишни експедиции. В знак на уважение към приноса му за създаването и налагането на тази родолюбива практика още първия ден всички единодушно решиха никой да не сяда на мястото му – около трапезата и край експедиционния огън.

Текст и снимки: Нейко Решовски

 

 

Снимки

Молитва преди храненеМладите краеведи по време на беседите с информаторитеБългари
« предишна новинаследваща новина »