ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Кръстовден бе открита новата учебна година в Софийската духовна семинария

15 септември 2011 17:05, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан откри учебната година в СДС

На 14 септември - Кръстовден - в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ тържествено бе открита новата учебна 2011/2012 година. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие ставр. ик. д-р Захарий Дечев, ректор на духовното училище, ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ефимериите - свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков, и гости-свещеници.

От рано сутринта семинарският храм бе изпълнен със семинаристи, родители преподаватели, възпитатели и служители в средното духовно училище. Сред присъстващите богомолци бяха и зам.-деканът на Богословския факултет доц. д-р Любомир Тенeкеджиев, кметът на община Лозенец г-н Прошко Прошков и други официални лица.

В семинарския храм се съхранява частица от светия Кръст Господен, която е поставена в изящно изработен със седефена украса дървен кръст. Според традицията на празника, в този ден Христовият кръст тържествено се изнася от олтара, като бе издигнат в четирите посоки на света с произнасянето стотици пъти: „Господи помилуй!“ Поставен за поклонение в центъра на храма, към животворящия Господен Кръст пристъпваха всички семинаристи и множество миряни, приели семинарския храм за свой духовен дом и прибежище.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе възпитаникът на Софийската духовна семинария и вече петокурсник - Ангел Карадаков.

В края на св. Литургия еп. Йоан се обърна към присъстващите с пастирско слово и прикани всеки да се замисли върху смисъла на страданията на Богочовека Христос, Който се е смирил до смърт кръстна и ни е завещал да се поучим от Него, понеже е „кротък и смирен по сърце“.

Владиката, като отбеляза колко богата и многообразна стогодишна история има Софийската семинария, поздрави изявилите желание да продължат своето образование именно в нея: „Духовната школа винаги е била под покрова на св. Йоан Рилски и множество ученици са преминали тук под купола на храма, за да станат достойни духовници, просветни кадри, учители и преподаватели на св. Църква. Възпитани в здрав църковен дух, те са дали своите градивни сили за осъществяване на пълноценния живот на Христовата църква. Духовната школа е тази, която дава основа за християнския живот така, че да няма колебание в душата и действията на бъдещия духовник“.

Знеполският еп. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Максим и от името на Св. Синод на БПЦ отец-ректора, преподавателите, семинаристите и им пожела Бог да ги укрепява в доброто и във всичко онова, което е градивно и достойно за израстването на една духовна личност. Той отбеляза, че Негово Светейшество има първосветителска грижа към вътрешния живот на Софийската семинария, духовното развитие и успеха на всички ученици и изрази надеждата за в бъдеще завършващите средното духовно училище да се насочват в по-голямо множество към Богословския факултет, където се получава едно надграждане на богословските знания.

Епископът подчерта, че точно тук, в Софийската духовна семинария, бъдещите свещенослужители придобиват основни знания за духовно-пастирския живот на св. Църква, имат и практическата подготовка по богословските дисциплини, което се изявява в пълнота в семинарския храм. „Нека св. Кръст да осени всички ни в този ден!" - каза още владиката. "Да даде повод за размисъл, да укрепи вас - преподаватели, възпитатели и ученици - за успешна нова учебна година за благодатен успех и добри резултати като човеци и християни!“ - пожела епископът.

От името на преподавателската колегия отец-ректорът Захарий Дечев благодари на викарния епископ за отслужената св. Литургия, поздрави с „добре дошли“ първокурсниците и пожела на всички ученици да полагат труд за придобиване на повече знания.

Поздравителен адрес за успешна нова учебна година бе прочетен от името на министъра на образованието г-н Сергей Игнатов, който пожелава на учителите здраве, сила на духа и успехи в отговорната им мисия, а на семинаристите - да бъдат активни и да трупат ценен опит по пътя на усъвършенстването си и постигането на мечтите си.

С многолетствие за празнуващите този празник завърши тържествената богослужба, след което по традиция, с лития всички присъстващи се отправиха към фиалата, в двора на Семинарията, където беше отслужен празничен водосвет за добър успех в настоящата учебна година.

„/Господи/ Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици” - се казва в молитвата за начало на учебната година. И еп. Йоан накрая пожела: „Да полагате старание за изучаването на Свещеното Писание и нека то да ви бъде основен камък и върху него да градите своя живот и своя успех!“

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празничната икона Светият кръст ГосподенЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в СДСИподяконите Великият входВеликият входЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в СДСИподяконДякон Иван ПетковЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в СДСПевницата Първокурсниците/ на преден план/Ангел КарадаковЗнеполски еп. ЙоанПреподавателите Знеполският еп. Йоан откри учебната година в СДСЛитияЛитияЛитияЛитияПразничен водосветПразничен водосвет Край фиалата Знеполският еп. Йоан откри учебната година в СДС
« предишна новинаследваща новина »