ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църквата "Света София" в Сливен отбелязва днес своя храмов празник

17 септември 2011 16:05, Сливенска митрополия
Църквата "Света София" в Сливен

Най-старата църква в Сливен "Света София" чества днес своя храмов празник. На 17 септември почитаме светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. По този повод светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, в съслужение с храмовото духовенство и други свещеници от Сливен. Поради ангажименти в друго населено место Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий не присъства на празника.

Храмът ”Света София” се намира в квартал ”Ново село” и е посветен на Христос в качеството Му на Премъдрост Божия, видно от храмовата икона на царския ред на иконостаса. Ежегодно православните християни честват първия храмов празник в понеделник след Томина неделя, когато светата Църква чества Божията Премъдрост. Вторият храмов празник се отбелязва на 17 септември, когато Църквата празнува паметта на св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Местно предание разказва, че този храм е построен още от времето на император Юстиниан Велики през VІ век, но това твърдение не се споделя от повечето съвременни изследователи. През 2001 г. добре познатият историограф, художник и богослов Георги Тодоров написа книгата "Сливенският храм "Света София - Премъдрост Божия". Той е категоричен, че храмът ”Света София” е построен през ХІІІ век, а не през VІ век и е реставриран през 1836 г. от протомайстор Петко Петров от Брацигово. В двора на храма се намира и старото килийно училище, в което е преподавал народният учител Добри Чинтулов. Сградата е паметник на културата.

 

 

« предишна новинаследваща новина »