ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лом тържествено отбеляза своя духовен празник

18 септември 2011 16:05, Видинска митрополия
Лом тържествено отбеляза своя духовен празник

На 17 септември, деня на светите мъченици София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, в гр. Лом, в съборния храм „Успение Богородично” бе извършена тържествена света Литургия по повод духовния празник на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан светата Литургия оглави архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, в съслужение с духовници от града и епархията.

На вечерното богослужение, отслужено от йеромонах Максим, с подобаващо благоговение беше донесена и поставена за поклонение частица от светите мощи на всебългарския покровител и молитвеник, св. Йоан Рилски Чудотворец.

Благодатна проповед за празника на светите мъченици по време на светата Евхаристия произнесе архимандрит Антим, който призова вярващите да вървят в Божията Премъдрост – Христос и да се обогатяват в християнските добродетели – вярата, надеждата и любовта.

След светата богослужба тържествата продължиха в Общинския съвет на Лом, а впоследствие и с празнична програма и тържества в прослава и чест на светите София, Вяра, Надежда и Любов.

На всички празнични мероприятия участие взеха архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, йеромонах Исаак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Борис, игумен на Добридолския манастир, архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир, йеромонах Максим, от Ломска духовна околия, както и духовници и братя от Лом и околностите.

Клиросното пение бе оглавено от йеромонах Исаак и представители на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

На светата Литургия присъства и г-жа Пенка Пенкова, кмет на община Лом, заместник-кметове, общински съветници, интелектуалци, културни и обществени дейци, както и много граждани и гости на града.

Многобройно бе множеството, което се поклони пред светите мощи на св. Йоан Рилски и попроси благословение и духовен мир.

Всички жители на Лом бяха поздравени от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който отечески благославя и изпраща своята любов към всички граждани и гости на Лом.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Неофит

 

 

Снимки

Лом тържествено отбеляза своя духовен празникЛом тържествено отбеляза своя духовен празникЛом тържествено отбеляза своя духовен празникЛом тържествено отбеляза своя духовен празник
« предишна новинаследваща новина »