ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Голяма духовна радост в Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ

19 септември 2011 22:50, Митрополия на Западна и Средна Европа
Митр. Николай връчва орден "Св. Йоан Рилски" на митр. Симеон от името на Св. Синод на БПЦ-БП

От 16 до 18 септември 2011 г. в българската митрополия на Западно- и Средноевропейска епархия със седалище в столицата на Германия - Берлин, се проведоха радостни църковни тържества, посветени на две бележити годишнини на Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон, основател и ръководител на българската епархия за Западна и Средна Европа. По повод 85-годишнината от рождението и 45 години от началото на служението в диаспора на митрополит Симеон Негово Светейшество Българският патриарх Максим изпрати поздравително писмо, в което се засвидетелства огромната братска обич и висока оценка за дългогодишната дейност на архиерея, служил извън пределите на родината.

Високата чест и отговорната задача да представлява Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия беше възложена на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който възглави празничната вечерня и св. Литургия, съответно на 16 и 17 септември, и който обдари с велика духовна радост православните епархиоти в германската столица с чудната възможност да се докоснат до частицата от Светия, честен и животворящ Кръст на Господа.

По време на поздравленията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай от името на Св. Синод на БПЦ-БП връчи на юбиляра Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон църковния орден „Св. Йоан Рилски" - І степен (златен). А от името на Пловдивската епархийска църква Пловдивският митрополит дари на митрополит Симеон икона на новоканонизираните св. Баташки мъченици. Трогателните слова на високопреосвещените митрополити Симеон и Николай доставиха огромна духовна радост на всички православни християни.

Преди няколко дни Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон е получил поздравително писмо също и от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който топло го приветства и изтъква заслугите му за обгрижването на българската диаспора в Европа. Поздравления бяха прочетени още от министър-председателя Бойко Борисов и от посланици на България в европейски страни.

Домакините на събитието в Берлин имаха възможност да изразят голямата благодарност за братското и любезно посещение от страна на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, придружен от скъпите духовници на Пловдивска епархия – високопреподобните архимандрит Арсений и архимандрит Висарион, високоблагоговейния иконом Добромир Костов, всеблагоговейния протойерей Васил Кашоров, митрополитския дякон Илиян Александров, епархийските съветници г-н Чолаков и г-н Митев, както и певци от митрополитския хор на Пловдивска епархия - "Св. апостол Ерм".

Разговорите между епархиотите на двете митрополии, проведени след богослуженията, преминаха в изключително братолюбива атмосфера. От страна на Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейската митрополия, както и от страна на Българската православна църковна община „Св. цар Борис – Покръстител“ бе изразена надеждата, че това братско посещение е първата малка стъпка, която може да изгради стабилен мост за молитвена подкрепа, духовна връзка и обмяна на опит при решаване на различни църковни задачи.

Ръководството на Западно- и Средноевропейската епархия, в лицето на Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон, викарния епископ Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний и Епархийския съвет, благодари най-сърдечно за голямата радост и високата чест, оказана им от страна на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и най-вече от официалните гости - ръководството на Пловдивска митрополия во главе с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

~~~

Редакционна бележка: След юбилейните тържества Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай посети и храма на Антиохийската църква „Свети Георги”, където по покана на високопреосвещения митрополит Йоан от Антиохийската патриаршия на 18 септември той възглави св. Литургия и заедно с църковната делегация от България влезе в общение с православното изпълнение на Антиохийската църква в Берлин. Нейните чеда имаха великата радост да се поклонят на св. частица от Животворящия Христов кръст, донесена и при тях от Пловдивския митрополит.

Прекрасните снимки, запечатали тези многобройни и светли събития, можете да разгледате в галерията към новината за тях, поместена в сайта на Пловдивска св. митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/newsshow.php?idd=253

и

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galleryshow.php?galid=199

 

 

Снимки

Поздравления до митр. СимеонПоздравления до митр. Симеон
« предишна новинаследваща новина »