ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 17 на "Църковен вестник"

19 септември 2011 20:39, Българска Патриаршия
Брой 17 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 17 на официоза на БПЦ-БП "Църковен вестник" - брой изграден под знака на Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен.

По повод 130-годишнината от блажената кончина на именития йером. Неофит Рилски (1793-1881) доц. Костадин Нушев ни приканва да отправим отново поглед към личността и делото на този виден български възрожденски духовник, книжовник и просветител и да се опитаме да преоткрием за себе си и за общото просветно дело на Църквата неговите завети в областта на духовната просвета и християнско просвещение. Материалът под заглавие „Православните традиции на духовна просвета в делото на йеромонах Неофит Рилски” четете на стр. 1-6.

За общението като част от самата природа на човека и подготовката му за вечността; за това, че само в лицето на Господа можем да видим лицето на истинския човек и да постигнем истинско общение в любовта, четете в интервюто на Александра Карамихалева с именития богослов на нашето време Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович). От него ще научите какво е адът и какво е раят, и какво пречи на съвременните хора живеещи във века на комуникациите да общуват пълноценно и истински да се опознават. Интервюто под заглавие „Лице в лице” четете на стр. 1 и 4-5.

Темата за троичното общение - Бог – човек – ближни - се допълва от размислите на друг забележителен сръбски духовник и наш съвременник старецът Тадей (Витовнишки) в рубриката "И рече старецът" - стр. 5.

За живота и служението на един от многобройните достойни свещенослужители на БПЦ ставроф. ик. Георги Ангелов, дългогодишен архиерейски наместник в Бяла Слатина, Врачанско, е статията на Цветан Диковски „Кротък и смирен по сърце”, която ще откриете на стр. 7.

В рубриката „Подвижници на благочестието” сме подбрали за вас от „Атонски подвижници на благочестието през 19-и век” един разказ за послушника Иаков – българин - стр. 7.

На стр. 2 и 3 с огромно усилие, поради ограничения обем на вестника, сме подбрали и отразили само няколко събития от изключително наситения, динамичен и разностранен църковен живот през последните две седмици. Акцентът този път е поставен на 13-ото поредно издание на Седмицата на православната книга, която се провежда ежегодно във Варна.

Да посетим някогашната Филаделфия, древните Сарди и Смирна и да потърсим следите на християнството по тези земи, ни приканва ик. Павел Гърбов с увлекателния си пътепис „Поклонническо пътуване до Патмос и седемте църкви на Апокалипсиса”.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на цената за пощенски разходи на един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище"№4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, отговорен редактор на броя

 

 

Снимки

Талон за абонамент
« предишна новинаследваща новина »