ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветиха параклиса „Свети Пантелеймон“ в Дома за мъже с умствена изостаналост в с. Лозево

21 септември 2011 12:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Осветиха параклиса „Свети Пантелеймон“

На 20 септември 2011 г. беше осветен параклисът „Свети Пантелеймон“ в Дома за мъже с умствена изостаналост в с. Лозево. Празничният водосвет беше отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Главиницкия епископ Йоан и архиерейския наместник отец Димитър заедно с още шуменски свещеници. Присъстваха кметът Красимир Костов и управници от общината, д-р Емилия Станчева – директор на РУ „Социално осигуряване“, ръководители на социални домове, представители на частния бизнес и др.

Г-н Жельо Желев – директор на Дома за мъже с умствена изостаналост, съобщи, че параклисът е построен с даренията и труда на община Шумен, храм „Свети Три светители“, арх. Валери Колев, инж. Боян Тодоров, инж. Лили Колева, нотариус Ася Асенова, Петър Атанасов, Господин Стоянов, Катя Иванова, Сергей Стойков, Иван Калоянов, инж. Христо Христов, инж. Стефан Върбанов, о. р. Христо Панайотов, Митко Митев, Тодор Тодоров, Росен Русев, Амин Азис, Насуф Юмеров, Милен Върбанов и Кемал Галиб. Специално място в реализацията имат работниците, служителите и потребителите на Дома за хора с умствена изостаналост, които са помогнали с доброволния си труд.

Г-н Красимир Костов се обърна към присъстващите с думите: „Наистина е събитие, когато съградиш Божий храм. В днешното напрегнато време, забързани към материалните същности, понякога душата остава объркана. Духът ни е търсещ и хубаво е, че има такива Божии места. В този социален дом има много история, но днес ние съграждаме място за упование, за опрощение и за вяра в бъдещето“.

Последователно в летописната книга на параклиса „Свети Пантелеймон“ се записаха официалните гости. По-късно те бяха поканени на коктейл, а ние разговаряхме с Жельо Желев, който е директор на дома от 18 май 2009 г. Социалното заведение е открито през 1958 г. В него са настанени 90 мъже с психични заболявания, обслужвани от 60 души персонал.

Как се е родила идеята за параклиса? Преди година са реализирани два европейски проекта за изграждане на кухня, зала за фитнес, закупуване на кола и др. Тогава кметът Красимир Костов дава идеята за изграждане на параклис. Ръководството я приема, свързва се с митрополит Кирил и отец Димитър, които предлагат за патрон на параклиса св. Пантелеймон – закрилник на хората с увреждания. Всъщност, той е патрон на лекарите и акушерките, но нали те се грижат за болните!… Община Шумен веднага дава разрешение на мястото на стара сграда да се изгради параклисът. Архитект Валери Колев прави проекта безплатно. Обектът е за около 15 000 лв., събрани от дарители.

Почти всички домуващи са християни. От най-вярващите е Борко от кв. „Дивдядово“, който всяка събота и неделя иска отпуск от директора на дома, за да отиде на църква и да запали свещ.

А това може да стане вътрешна потребност и на други, които тепърва ще открият пътя към Бога. Всеки сам извървява своето духовно извисяване, но параклисът е отворен за всички. Той няма да е пуст, защото е зачислен към църквата „Свето Възнесение“, а за миряните ще се грижи отец Димитър.

Текст: Валентина МИНЧЕВА
Снимки: Тошко ЙОРДАНОВ, в. "Шуменска зора" (със съкращения)

 

 

Снимки

Кр. Костов и официалните гости се записаха в летописната книга на параклиса
« предишна новинаследваща новина »