ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на нов храм в с. Дропла, община Балчик

21 септември 2011 21:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на нов храм в с. Дропла, община Балчик

На 17.09.2011, празника на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, високопреосвещеният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и викарният епископ Главиницки Йоан осветиха новия храм "Св. вмчк Георги Победоносец" в с. Дропла, община Балчик.

Заедно с архиереите в празничното богослужение в съслужение бяха ик. Иван Дойчев - архиерейски наместник на гр. Добрич, ик. Стефан Ханджийски - епархийски надзорник, ставроф. ик. Георги Стоянов, служещ в храм "Св. вмчк Георги Победоносец” с. Жегларци, прот. Георги Петков, служещ в храмовете "Св. преп. Петка Търновска” и „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, гр. Балчик, свещ. Марин Петров, предстоятел на новопостроения храм, свещ. Петър Димитров, служещ в храм "Св. Троица" в гр. Добрич, свещ. Тодор Тодоров, предстоятел на храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в гр. Генерал Тошево и дякон Пламен Марчев, служещ в гр. Шумен.

Радостното събитие бе уважено от кмета на община Балчик Николай Ангелов, зам.-кметовете Митко Петров и Каймет Тургут, кметицата на с. Дропла Блага Димитрова, председателя на Общинския съвет на община Балчик Павел Павлов, общински съветници, хора от общинската администрация на гр. Балчик, кметове и кметски наместници на села от общината. Присъстваха и основните дарители за изграждането на храма - арендаторите в селото Румен Ганев, Николайчо Маринов и Димитър Димитров, както и други спомоществователи, гости и миряни от с. Дропла. Направи впечатление великолепната украса в храма и извън него, както и добрата организация на празника.

В словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил благодари на духовенството, на кметовете на община Балчик и на с. Дропла, спомогнали за изграждането на храма, на всички дарители и жители на селото, дали средства и труд за довършване на красивия Божи дом. Той обърна внимание на великите Божии благодеяния към нас и за изобилието на земните плодове, с които Бог ни е дарил през годината. Архиереят припомни и притчата за неразумния богаташ, който като получил богата реколта, решил да събори житниците си и да построи по-големи, за да събере в тях всичките си блага. Утешавал се с мисли за бъдещо безгрижие и удоволствия. Но чул Божия глас: "Безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това що си приготвил, кому ще остане?” (Лука 12:20). „Затова, ако сме удостоени да имаме повече земни блага, трябва да ги споделяме с нуждаещите се, за да имаме дела на милосърдие и да бъдем християни на дело, а не само на думи”, обърна внимание Негово Високопреосвещенство.

Предстои освещаване и откриване на нови храмове в община Балчик - в селата Царичино, Сенокос, Соколово и Храброво. Започва инициатива за изграждане на църкви и в селата Безводица и Рогачево. Кметовете и всички дарители, участващи със средства и труд в строителството на храмове, осъзнават, че със светлината на вярата в Бога, ще дойде и добруването на хората. Защото храмът е място на среща и общение със Спасителя, място на особено Божие присъствие, на Неговото царство, където храним душите си с Неговата благодат, за да имаме вяра, надежда и любов и се учим как да живеем.

Пожелаваме на всички жители на с. Дропла и на всички онези, които считат себе си за християни - да не угасят пламъка на вярата и да имат духа на първите ученици Христови: ,,И постоянстваха в учението на апостолите, в общението, в хлеболомението и в молитвите… като хвалеха Бога и като бяха обични на целия народ, а Господ всекидневно прибавяше към църквата такива, които се спасяваха" (Деян. 2:42,47).

Текст: прот. Георги Петков

 

 

Снимки

Освещаване на нов храм в с. Дропла, община БалчикОсвещаване на нов храм в с. Дропла, община БалчикОсвещаване на нов храм в с. Дропла, община БалчикОсвещаване на нов храм в с. Дропла, община БалчикОсвещаване на нов храм в с. Дропла, община Балчик
« предишна новинаследваща новина »