ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменание за патриарха на българската литература Иван Вазов

21 септември 2011 21:06, Българска Патриаршия
Гробът на Иван Вазов

На 22 септември т. г. се навършват 90 години от кончината на народния поет Иван Вазов. По този повод, на 21 септември, по покана на родственици на патриарха на българската литература, на гроба му, намиращ се зад олтара на столичния храм „Св. София”, бе отслужена заупокойна молитва от протойерей Йоан Карамихалев, свещенослужител в храма на Божията Премъдрост.

Народният поет издъхва на 22 септември 1921 г. в дома си в София. От 24 до 28 септември тленните му останки са изложени за всенародно поклонение в катедралната църква "Света Неделя".

Ето как са описани тези скръбни дни: "Смъртните останки бяха предмет на трогателно преклонение от страна на цялото жителство в столицата. През всичките часове на деня черквата беше пълна с българи и чужденци, със старци и невръстни деца, с хора от различни състояния и положения, дошли за сетен път да видят този, който беше тяхната българска гордост”.

На 28 септември опелото е отслужено от Видинския митрополит Неофит в съслужение с Левкийския епископ Варлаам и 65-има архимандрити и свещеници, а след това слова пред ковчега с тленните останки на народния поет произнасят министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски и проф. Михаил Арнаудов. След опелото траурната процесия потегля към градинката зад олтара на църквата "Света София", където е погребан.

"Цялото шествие не можеше да се обхване от погледа. През всичкото време музиките свиреха траурни маршове, а камбаните на софийските черкви биеха и разнасяха далеч скръбта на българския народ. Когато началото на шествието стигна до гроба, краят му се губеше още към улица "Витоша" - свидетелстват очевидци.

Гробът на народния поет Иван Вазов е непокътнат от 1921 г. Той е белязан от скромен монумент - голям витошки камък от морените, докаран специално от планината в знак на преклонението на патриарха към красотите на природата.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Гробът на Иван ВазовГробът на Иван Вазов
« предишна новинаследваща новина »