ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от Трети Бдински полк

22 септември 2011 12:52, Видинска митрополия
Видин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полк

С празнично слово и поднасяне на венци и цветя във Видин бе отбелязана 103-годишнината от Независимостта на България.

На площад "Бдинци", за да отбележат празника, присъстваха заместник-областният управител Любомир Низамов, председателят на Общински съвет Видин Светослав Славчев, представители на политически партии, сдружения и граждански организации.

По отбелязването на празника тържеството бе почетено и уважено с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на града, и от свещеник Петър Христов от същия храм.

Празникът започна с издигане на българския трибагреник под съпровод на химна на Република България.

Празнично слово произнесе председателят на Общинския съвет, в което той каза: "Този празник отбелязваме в ден, когато трябва да си дадем сметка кое ще предадем на поколенията след нас. Единственият начин да постигнем поставените цели е да сме единни. От нас зависи дали, оставайки верни на заветите на предците ни, ще съумеем да загърбим различията и да дадем шанс на политиката на сближението. В ден като днешния сме длъжни да признаем, че заветите на дейците на Българското национално-освободително движение и на строителите на днешна България са свързани с търсенето на повече политическа воля да градим и да съхраняваме".

Пред паметника на загиналите офицери и войници от Трети Бдински полк във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. цветя положиха духовниците от Видинска митрополия, представителите на държавни институции, общината, политически партии и граждани.

Този паметник носи емблематичния надпис, който всеки видинчанин знае - „Величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея” и който много точно се вписва в духа на Независимостта на България.

Текст: архимандрит Поликарп и Ани Цекова
Снимки: Самуил Лозанов

 

 

Снимки

Видин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полкВидин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полкВидин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полкВидин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полк103 години от Независимостта на България103 години от Независимостта на БългарияВидин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полкПаметникът на бойците от ІІІ Бдински полкВидин отбеляза 103-годишнината от Независимостта на България пред паметника на загиналите офицери и войници от ІІІ Бдински полк
« предишна новинаследваща новина »