ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит отслужи благодарствен молебен по случай Деня на Независимостта на България

23 септември 2011 22:58, Русенска митрополия
Честване на Деня на Независимостта в Русе

На 22 септември, Деня на Независимостта на България, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, заедно с протодякон Кирил Синев и г-н Ангел Младенов, отслужи благодарствен молебен пред Паметника на Свободата в Русе по случай 103-годишнината от това съдбовно за страната ни събитие. На 22 септември 1908 г., както пише в манифеста на цар Фердинанд, „с благословението на Всевишния” в храм „Св. Четиридесет мъченици” в гр. Търново България провъзгласява своята независимост и става равноправна европейска държава.

В тържественото си слово зам.-областният управител на област Русе г-н Петър Даскалов изтъкна: „Обявяването на Независимостта показва завидната държавническа дързост и находчивост на тогавашните български политици и дипломати. Това историческо събитие има изключително важно значение за нашето икономическо и социално развитие. С един замах са отхвърлени всички ограничения на Берлинския диктат. Ограничения, свързани с правото на собственост върху всичко, което е на българска територия… Днешният ден ни провокира за пореден път да обърнем поглед към уроците на историята. Нека не забравяме, че от усилията на всички нас зависят успехът и бъдещето на нашата нация!”

Честит празник!

 

 

Снимки

С ректора на РУ и зам.-областния управител на област РусеЧестване на Деня на Независимостта в РусеЧестване на Деня на Независимостта в Русе
« предишна новинаследваща новина »