ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка на параклис, посветен на Честния Кръст Господен, в столичния кв. "Обеля"

15 септември 2011 19:51, Софийска митрополия
Първа копка на параклис на Честния Кръст Господен

На празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, Кръстовден, беше направена първа копка на православен параклис на Честния Кръст в софийския квартал "Обеля". До момента в българската столица няма специален храм, посветен на Господния Кръст.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим първата копка и полагането на основния камък извърши Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Църковният парцел, отреден за новия параклис, се намира в непосредствена близост до храм „Успение Богородично” и до храм „Св. Йоан Кръстител Господен” в кв. "Обеля".

Епископ Йоан и всички присъстващи свещеници положиха подписи под документ, който беше поставен в специална стъкленица и тя бе заровена на мястото на бъдещия параклис. Сред участниците в събитието бяха протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов, ик. Иван Динков, предстоятел на Църковното настоятелство в Обеля, отец Георги, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска” и на храм „Св. Николай” в Бухово, отец Цанко, предстоятел на храм „Св. Атанасий” в Горни Лозен, отец Георги, предстоятел на храмовете „Рождество Богородично” – Житен, храм „Св. пророк Илия" – Голяновци и завеждащ манастира „Св. Теодор Стратилат” в Балша, отец Любомир от Обеля и дякон Иван Петков.

Сред гостите на тържеството бяха кметът на район Връбница Младен Младенов и дарителите на строителните проекти – конструктивен, електро, ВиК, и др. Обемно пространствената композиция на бъдещия параклис е централна и представлява стилизиран кръст. Архитект на параклиса е Милена Борисова. Новият храм ще бъде 45 кв. метра и е достатъчно голям за света Литургия, подчерта епископ Йоан преди чина на освещаването на първата копка. Той изтъкна, че сега в Обеля, освен Богородични празници и такива на св. Йоан Кръстител, ще има и Господски храмов празник.

Епископът напомни, че светата ни Църква благославя строг пост на Кръстовден като спомен за страданията и доброволната саможертва на Господ Иисус Христос за нашето спасение. Кръстното дърво добива нов смисъл – от позорно дърво, на което са разпъвали разбойници, в златен ключ към рая, по думите на свети Йоан Златоуст. Архиереят цитира и думите на св. апостол Павел, че Господ „Който, бидейки в образ Божий, не счете за похищение да бъде равен Богу; но понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци; и по вид се оказа като човек, смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна” (Филип.2:6-8).

На мястото на бъдещия параклис беше сложен дървен кръст, който ще бъде махнат в началото на строителните работи. Поради строгия пост, църковното настоятелство в Обеля раздаде на дошлите за празника постен боб, приготвен без олио.

Подробен репортаж от събитието може да гледате в предаването „Иконостас” по Нова телевизия.

Текст: Зорница Гюрова

 

 

Снимки

Първа копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст ГосподенПърва копка на параклис на Честния Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »