ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Епархийска свещеническа конференция в Пловдив

26 септември 2011 17:58, Пловдивска митрополия
Епархийска свещеническа конференция в Пловдив

На 26.09. 2011 г. в епархийския салон при храм „Св. Петка”, гр. Пловдив, бе свикана епархийска конференция на всички свещенослужители от Пловдивска епархия.

Конференцията бе открита от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в 9,00 часа. След изпяването на тропара „Благословен еси Господи” владиката благодари на всички присъстващи духовници, дошли от всички краища на епaрхията. По време на конференцията Пловдивският митрополит направи обръщение към освещения клир на епaрхията и призова свещениците да поискат от Комисията по досиетата да разкрие агентите на Държавна сигурност, ако има такива в техните редици.

След като изслушаха обръщението на епархийския митрополит, отците единодушно приеха отправения призив към тях. Така също те отправиха писмено искане до КРДОПБГДСРСБНА, в което потвърждават, че са свещенослужители на БПЦ, и на основание чл. 27, ал.2, изр. второ от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, дават съгласие да бъдат подложени на проверка с цел установяване на евентуална принадлежност към органите по чл. 1 на ЗРДОПБГДСРСБНА или на липса на такава принадлежност.

Митрополит Николай увери духовенството, че никой от свещениците, които биха се оказали агенти на ДС няма да бъде унижаван и низвергнат. Целта на подобно разкритие е да им даде шанс за покаяние, поправяне и прошка и да им позволи, като свободни хора, чрез бъдещите си дела да докажат предаността си към благочестивия ни народ и към светата православна Църква.

 

 

Снимки

Епархийска свещеническа конференция в ПловдивЕпархийска свещеническа конференция в ПловдивЕпархийска свещеническа конференция в ПловдивЕпархийска свещеническа конференция в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »