ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

27 септември 2011 13:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

По случай 71-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на майка България, на 25 септември (неделя) Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил посети гр. Добрич. След отслужената панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа на мемориалния комплекс Военно гробище, митрополит Кирил в съслужение със своя викарий Главиницки епископ Йоан, преосвещения Тирасполски и Дуббосарски епископ Сава – викарий на Негово Светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Д. Атанасов, председателя на църковното настоятелсво при храм „Св. Климент Охридски”, свещ. Михаил П. Трифонов и други свещеници от епархията, отслужи тържествена св. Литургия в едноименния храм.

Храмът „Св. Климент Охридски” не беше избран случайно. Преди година при освещаването му митрополит Кирил вгради в светия му престол мощи на преп. Сергий Радонежки, смятан за един от най-великите подвижници в цяла Русия, се явява и втори патрон и застъпник за богомолците, които го посещават. На 25 септември се чества именно неговата памет.

По време на богослужбата на този благодатен и паметен ден имаше честта да бъде ръкоположен в дяконски сан г-н Мирослав Стефанов Енчев от гр. Балчик.

В прочувственото си слово след службата митрополит Кирил разказа накратко житието на преп. Сергий Радонежки и сподели малко известния факт, че мощи на преподобния са били носени от руските воини по бойните полета по време на Руско-турската освободителна война.

На тържествената св. Литургия в храм „Св. Климент Охридски” присъстваха и министърът на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов и г-жа Детелина Николова - кмет на гр. Добрич. Последните, както и скъпите гости от Руската православна църква бяха удостоени от Негово Високопреосвещенство с паметни медали.

За здравето и благоденствието на добричлии по случай празника на града, както и за всички гости проехтяха мощни многолетствия.

 

 

Снимки

71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България71 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България
« предишна новинаследваща новина »