ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Месемврийският епископ Яков освети параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов” в Дом „Приста”

27 септември 2011 21:18, Русенска митрополия
Освещаването на параклиса

На 26 септември Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, освети новопостроения параклис „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов” в Дом за възрастни хора с деменции „Приста” в Русе. На епископа съслужиха ставр. ик. Стефан Стефанов, прот. Николай Николов и протодякон Кирил Синев.

Освещаването се извърши с благословението на Русенския митрополит Неофит.

Параклисът е изграден по инициатива и със спонсорството на г-н Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, а проектант е фирма НОРД ПЛАН ООД.

Кметът на Русе инж. Божидар Йотов поздрави всички присъстващи с думите: „За мен е чест и удоволствие да ви поздравя с откриването на този дом на християнската вяра, който изградихме с общи усилия. Този ден ще остане паметен не само за всички възрастни хора тук. Този параклис ще остане за поколенията. Нека тук се сбъднат надеждите на всички, които очакват да получат вяра, надежда и любов”.

Г-н Каракачанов каза: „Не е геройство в наше време да се направи нещо, дори и малко, за хората, които имат нужда и ако ние, като млади хора, като хора родени в този град, нямаме отношение към поколението на нашите бащи, на нашите майки, всъщност на нищо не сме били научени и не сме били възпитани. Това беше идеята - да се съгради, по предложение на г-жа Денева, този малък храм, за да могат възрастните хора, които живеят тук, да имат и една духовна утеха”. Той благодари на всички, съдействали за построяването на параклиса – инж. Цвети Русинов - дарил проекта, Искрен Веселинов - председател на Общинския съвет по време на първата копка (16 септември 2008), на проектанта, строителите и всички съдействали, за да се осъществи тази благородна инициатива. В заключение пожела на всички живеещи в дома Божието просветление и Бог да ги дарува с повече здраве.

На територията на гр. Русе съществуват параклиси в следните здравни и социални заведения: МБАЛ Русе – храм „Св. Василий Велики” и параклис в сутерена на болницата „Св. Козма и Дамян”, в Дом за стари хора „Възраждане” – параклис „Св. Константин и Елена”, и в Дом за възрастни хора с деменции „Приста” - параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”.

В новоосветения параклис в най-кратко време ще бъде назначен свещеник, който духовно да обгрижва вярващите, като ги укрепва във вярата, насърчава в надеждата и ръководи с любов.

 

 

Снимки

Освещаването на параклисаОсвещаването на параклисаОсвещаването на параклисаОсвещаването на параклисаПървата копка за параклисаПървата копка за параклисаПървата копка за параклиса
« предишна новинаследваща новина »