ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“ бе открит на нос Калиакра

30 септември 2011 11:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“

Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“, посветен на адмирал Ушаков и Руския черноморски флот, бе открит на нос Калиакра, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Церемонията започна с благодарствен молебен, отслужен от представители на Българската и на Руската православна църква - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и епископ Тирасполски и Дуббосарски Савва, и свещеници от епархията. Лентата прерязаха вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин, посланикът на Русия в България Юрий Исаков, Олег Атков - вицепрезидент на Руските железници, Герой на Съветския съюз, летец космонавт, и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Арката с 18 камбани с имената на корабите, с които се е сражавал Ушаков, е издигната по инициатива на Форум „България - Русия“, посолството на Русия и община Каварна по случай 220-та годишнина от победата му над османския флот. Тя допълва паметника на адмирал Ушаков, издигнат през 2006 г., и завършва комплекса, оформяйки го като пантеон на победителите.

По-рано през деня в Историческия музей - Каварна бе открита изложба от копия и реплики на икони от Русия, България, Грузия и Сърбия на тема “Светци воини на Православието. От св. княз Владимир до св. адмирал Ушаков”.

Събитията бяха включени в програмата на Първия българо-руски обществен форум „Духовни коридори: България - Русия - Европейски съюз - 2011“, благословен от патриарсите на Българската и на Руската православна църква. Форумът премина под патронажа на вицепрезидента на България ген. Ангел Марин и вицепрезидента на Руските железници Олег Атков.

Информация: Община Каварана
Снимки: Община Каварана и прот. Василий Шаган

 

 

Снимки

Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия“
« предишна новинаследваща новина »