ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Самоковският девически манастир "Покров Богородичен" отпразнува своя храмов празник

01 октомври 2011 20:30, Софийска митрополия
Празник в Самоковския манастир

Самоковският девически манастир “Покров Богородичен” отбелязва своя храмов празник на 1 октомври, когато Църквата ни припомня за чудесното явяване на Пресвета Богородица във влахернския храм, наречен по-късно "Покров на Пресвета Богородица".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим литургията бе оглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия. В съслужение взеха участие духовници от Самоковската духовна околия. За молитвеното настроение на вярващите допринесе и дългогодишният хорист в мъжкия църковен хор на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ - г-н Александър Деянов.

В края на литургията отец Ангел Ангелов се обърна с пастирско слово, в което говори за Божията майка като велика закрилница на човешкия род, която чува нашите молитви и прошения. Той поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Максим всепреподобната игумения Гавриила, поздрави сестринството с храмовия празник и пожела на всички, които намират утеха в светата обител - да пребъдват под покрова на Божията майка.

В чест на празника бе осветено петохлебие и бе извършен водосвет за благословение на вярващите.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Милчо МИЛЕНОВ

 

 

Снимки

Посрещане на софийското духовенствоПосрещане на софийското духовенствоПетохлебиеПразник в Самоковския манастирПразник в Самоковския манастирПразник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Четене на св. АпостолСтавр. ик. Ангел АнгеловПразник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Входът на манастирския храм
« предишна новинаследваща новина »