ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Покров Богородичен в Ресиловската света обител

01 октомври 2011 23:57, Софийска митрополия
Ресиловската св. обител

Девическата света обител, която се намира в близост до с. Ресилово, има за свой небесен защитник Покрова на св. Богородица. Затова на 1 октомври - деня, когато Църквата чества Богородичния празник Покров Богородичен, с особена тържественост той се отбелязва както в манастира, така и в цялата околност на с. Ресилово.

Хиляди благодарни християни от цялата страна се отправиха от рано сутринта към обителта, за да изразят своята почит към Божията Майка, която е неуморима застъпница за човешкия род. Малки и големи, млади и стари, мъже и жени, деца и цели семейства се събраха за обща молитва в съборния манастирски храм да благодарят и отново до се помолят на онази, която е по-висша от ангелите и чува въздишките на нуждаещите се.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В празничната богослужба взеха участие йеромонах Стилиян - игумен на Бистришката св. обител „Св. Петка”, архиерейският наместник в гр. Дупница - протойерей Георги Паликарски, духовници от Дупнишка духовна околия и София.

За молитвеното настроение на вярващите допринесоха песнопенията изпълнявани от йеромонах Макарий, ефимерий на манастира, и Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия.

Да влязат в радостта на храмовия празник на своите сестри в Христа, бяха дошли монахини от Врачешкия девически манастир. Въпреки че съборният манастирски храм е просторен, голямото множество не можа да се побере в него, затова поклонници се бяха разположили из целия двор на светата обител и околността край нея.

В края на св. Литургия викарният епископ Йоан произнесе вдъхновено слово за празника, в което говори за подкрепата от Божията Майка и за ясните свидетелства за нейното ходатайство, като отбеляза, че това застъпничество се получава най-вече в Божия храм. Той поздрави от името на Негово Светейшество манастирското сестринство, игуменката Мелания и всички поклонници на светата обител и им преподаде патриаршеския първосветителски благослов.

По традиция в двора на манастира, в специално изградена фиала бе извършен празничен водосвет и бе осветено и раздадено благословено ястие.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Ресиловската св. обителВ двора на манастираПосрещане на епископаЕп. Йоан благославя игумения МеланияПосрещане на епископаЗа благословение при епископаПразник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир Храмовата иконаЗнеполски еп. ЙоанПразник в Расиловския манастир ПевцитеПразник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир ПевцитеПразник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир Знеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанПразник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир Знеполски еп. ЙоанВ храмаВ храма"Со страхом Божиим...""Со страхом Божиим..."Празник в Расиловския манастир Отец Георги ПаликарскиЗнеполски еп. ЙоанПразник в Расиловския манастир Празник в Расиловския манастир В двора на манастираВодосветВодосветВодосветМанастирският храмМанастирска сградаМанастирският храм
« предишна новинаследваща новина »