ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Месемврийският епископ Яков извърши обновление на храм „Св. Георги” в с. Ряхово

03 октомври 2011 17:06, Русенска митрополия
Обновление на храм "Св. Георги" в с. Ряхово

На 3 октомври Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, извърши обновление на храм „Св. Георги” в с. Ряхово.

Извършеният ремонт включва смяна на дограмата на храма, ремонт на оградата, външно и вътрешно освежаване на обща стойност 11 000 лв., като 6 хиляди лв. са отпуснати от Дирекция по вероизповеданията към МС, а останалата част са дарения от жители на с. Ряхово. На епископа съслужиха прот. Михаил Михайлов, прот. Игнат Игнатов, свещ. Деян Ангелов, свещ. Димитър Димитров, председател на храма, и протодякон Кирил Синев. По време на водосвета в храма взеха молитвено участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители Пламен Нунев и Десислава Атанасова, кметът на Ряхово Георги Атанасов и много жители на селото.

Епископ Яков се обърна с назидателно слово към вярващите: „Всеки ден и час трябва да извършваме обновление в нашата духовна и сърдечна вътрешност. Бог съпътства милостиво тези, които изповядват въплътения Божи Син и в голяма степен, макар и грешни, изпълняваме Божиите заповеди. Те са основа за справедливост, за солидарност, за жертвеност на любовта към Бога и към ближния. Имайки на сърце Божията заръка: „Да се обичате взаимно. Както Аз ви обикнах, тъй и вие да се обичате взаимно”(Йоан. 13: 34). Бог има предимство, защото Той ни възлюби преди ние да Го обикнем. Пожертва Своя Единороден Син, даде ни безподобен пример на подражание, че и ние през време на земното си странстване би трябвало да градим нашата духовна същност, да я усъвършенстваме със светлината на вярата, на евангелското учение. Защото ако не се водим от Божието дело, ще обезсмислим нашето високо човешко предназначение. Да помним, че ние сме понизени малко нещо спрямо ангелите (Пс. 8: 6), т.е. човекът е преди всичко духовно същество с човешки преживявания, а не обратното”.

Той изрази своята благодарност към всички съдействали за извършения ремонт на храма.

Епископ Яков даде думата на министър Цветанов за кратко поздравление. С видимо вълнение вицепремиерът се обърна към богомолците с думи на признателност към делото на Българската православна църква: „Скъпи хора, това което правим е да вярваме в Православната църква. Винаги всяко едно християнско семейство се старае да се помоли, да потърси опрощение на всички свои грехове, защото няма безгрешни хора и всички ние, като родители се стараем да възпитаваме децата си да вървят по пътя на родителите си. Трябва да проявяваме уважение към Църквата, това е нашата вяра и всеки един трябва да се стреми да остави нещо добро на този свят. Надявам се, че всеки един от нас ще се стреми към духовността, към нашата история и традиции, завещани от нашите деди”.

 

 

Снимки

Обновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. РяховоОбновление на храм "Св. Георги" в с. Ряхово
« предишна новинаследваща новина »