ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

150 години храм „Св. Неделя“ в с. Опицвет и офикия на софийски свещеник

03 октомври 2011 21:25, Софийска митрополия
Храм "Св. Неделя", с. Опицвет

В неделния ден на 2 октомври Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан обнови храм „Св. вмчца Неделя“ в софийското село Опицвет, Костинбродска община. Храмът в този ден навърши 150 години от освещаването си (през 1861 г.). В чест на годишнината жителите от селото и техните близки повече от една година усърдно работят да възобновят, укрепят, обновят и разкрасят своя храм, построен в близост до центъра на селото.

Празникът на храма събра всички жители в двора църквата. От ранни зори те очакваха софийския викарен епископ, който с голяма радост отбеляза многолюдното събрание и красивия храм, с издигнатата нова камбанария до него. Поради основния ремонт на олтара викарият извърши чинопоследованието на обновлението с полагане на антиминс.

В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, архиерейският наместник на Трънска духовна околия протойерей Дамян Делов, о. Георги Иванов, енорийски свещеник на гр. Сливница, енорийският свещеник Желязко Симонов и софийски свещеници.

Към служащите в св. олтар се присъедини и още един иподякон, когото владиката пострига за „четец и певец“ на Българската църква. Това бе Цветан Иванов от Костинброд, който ще помага занапред в храмовете на костинбродската енория. За молитвеното настроение на голямото множество богомолци допринесе група семинаристи от 5 клас на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, които заедно с църковния хор, ръководен от 89-годишния диригент-семинарист отпяваха антифонно песнопенията.

По време на св. Литургия Знеполският еп. Йоан отличи с офикия „протойерей“ отец Желязко заради двадесетгодишната му пастирска грижа и усърдието му за благолепието на Божия дом. В края на богослужението еп. Йоан отправи душеполезно наставление към присъстващите, като ги призова да идват по-често в храма, „докато Господ им дава сили сами да вървят“.

В чест на празника бе извършен водосвет в двора на храма и бяха осветени голям брой икони, хлябове, погачи и обредни приношения.

Църковното настоятелство бе подготвило и благословено ястие, което раздаде на всички присъстващи.

Възрастните хора в селото с голямо вълнение присъстваха на богослужението в църквата. Приведени, с бастунчета в ръка, те носеха цветя и ги поставяха заедно с дарове на храмовата икона. Радвайки се на делата на настоящия енорийски свещеник, те си спомняха и за дългогодишния и всеотдаен свещеник през средата на миналия век – отец Любомир Цветков. С високата си образованост, ерудиция и морал той умело ръководел църковните дела, грижел се за църковното имущество и имотите на църквата до 1968 г., след което земите дарени на храма са безвъзвратно загубени. И не на последно място те споменаха за умението му да общува с хората и да ги приобщава към православната вяра. Участници и свидетели на делата в юбилейната година, те си пожелаха да са живи и здрави, за да могат по-често да идват във вече обновения с общи усилия храм.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Неделя", с. ОпицветЧешмата в двораДуховенството  в очакване на владикатаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаВ храмаПразник в с. ОпицветПразник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет Постригване на иподяконаПостригване на иподяконаПостригване на иподяконаЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входОтец Дамян и отец ЖелязкоПразник в с. Опицвет Празник в с. Опицвет ОфикияОфикияНовият протойерейОтец Желязко поздравява епископаОтец Желязко поздравява епископаВодосветБлагославяне на ястиетоБлагославяне на ястиетоВ очакване на владикатаПразник в с. Опицвет СеминариститеПразник в с. Опицвет Певците
« предишна новинаследваща новина »