ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Академичната учебна година в Богословския факултет бе открита с архиерейско богослужение

04 октомври 2011 16:58, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан откри учебната година в БФ

На 3 октомври учебната година в родната ни богословска Алма матер бе открита за 88-и път с тържествено богослужение. По традиция академичната година за студентите богослови, приети редовна форма на обучение започва с отслужването на архиерейска св. Литургия. По решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, свещеник Климент Харизанов - ефимерий на параклиса, свещеник Ангел Брусов и доц. д-р дякон Иван Иванов.

В параклиса, посветен на св. Климент Охридски, се бяха събрали всички настоящи преподаватели в Богословския факултет и множество студенти. Тази година са приети 110 човека, които ще се обучават в редовна и задочна форма. Новоизбраният декан на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски споделя, че напоследък има голям интерес към богословската наука. За магистърските програми има студенти от различни професии и на различни възрасти във всички форми на обучение. Деканът обяснява този факт с това, че духовността е нужна и с времето хората започват да я търсят, колкото и десетилетни усилия да са вложени в забраната й.

В края на Литургията епископът се обърна с пастирско слово към присъстващите: към преподавателите - колко е необходима и отговорна тяхната задача, за да се осъществи делото на свещената йерархия в Църквата, и към студентите - за важността на дълбокото познаване на богословската наука и чистата православна вяра и че в тях е надеждата на Българската църква да произлязат от тях бъдещите клирици. Владиката припомни думите на св. ап. Петър: „Залягайте да уякчите вашето звание и избор, това като вършите, никога няма да погрешите“. Той ги настави да не разчитат само на своя ум, но да търсят и изследват творенията на светите отци, които са „съкровищница, съхраняваща жива паметта на св. Църква“, и преподаде думите на св. Йоан Кронщадски, който съветвал всички изучаващи богословската наука студенти: „Ако вие по време на вашето следване не прочетете поне творенията на св. Йоан Златоуст, то вие напълно сте си загубили времето“. (Част от словото на архиерея можете да видите в края на новината).

Знеполският епископ преподаде на всички първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и пожела: „Бог да просветли вашия ум със силата на Светия Дух, да съгрее вашето сърце в изява на любов към Църквата, Отечеството и богословската наука!“

След това бе отслужен празничен водосвет и бяха поръсени със светена вода всички кабинети и учебни аудитории.

От името на факултетното ръководство и преподавателската колегия благодарност към архиерея и благопожелания към студентите изказа доц. д-р Александър Омарчевски, който приветства първокурсниците с „добре дошли“ и им каза, че ги чакат радости, но и трудности, затова да бъдат упорити в своите трудове.

 

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Знеполският еп. Йоан откри учебната година в БФПреподавателите Ставр. ик. Ангел АнгеловЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФДеканът доц. д-р Александър ОмарчевскиДеканът на БФ поздравява епископаПротопрезвитер проф. Н. ШиваровВодосветНа певницатаДоц. д-р Божидар АндоновЧетене на св. ЕвангелиеНа певницатаЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФЗнеполски еп. ЙоанЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФЗнеполският еп. Йоан откри учебната година в БФДоц. Димитър Димитров и г-жа ГеневаВ деканата Знеполският еп. Йоан откри учебната година в БФВ деканата
« предишна новинаследваща новина »