ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Университетът в Перник даде почетна титла на Севастийския митрополит Теодосиос

08 октомври 2011 16:33, Софийска митрополия
Почетна титла на Севастийския митрополит Теодосиос

Негово Високопреосвещенство Севастийски митрополит Теодосиос Аталлах Ханна, архиепископ на Източноправославната църква на Йерусалим, получи почетната академична титла "доктор хонорис кауза" в Перник. Той беше удостоен с почетното звание от Академичния съвет на Европейския политехнически университет като международно признат духовен водач и общественик, радетел за равноправието между хората и защита на човешкото достойнство.

„Идвам от пречистата и пресвятата палестинска земя, от която са тръгнали посланията на трите световни небесни религии”, каза палестинският владика.

„Така както Йерусалим въплъщава присъствието на трите световни монотеистични религии, и в това се състои неговата святост, същото намираме и във вашия университет, който приема и обучава представители на различни култури и народи. Присъствието на преподаватели и студенти от различни вероизповедания е залог, че вашият университет ще се превръща в образец за взаимно разбирателство, толерантност и братство между народите, а това е пътят, за да пресечем всички възможности за екстремизъм”, каза Негово Високопреосвещенство. Той благодари на академичния съвет и на неговото ръководство за това решение и увери, че ще оправдае доверието, та един ден те да не съжаляват, а да се гордеят с избора, който са направили.

Митрополит Теодосиос обяви, че високото отличие, което ще пази винаги, посвещава на палестинския народ.

Любов, мир и братство трябва да има между всички хора по света, независимо към кой народ и кое вероизповедание се числят, подчерта той.

Архиепископът пожела с Божията помощ университетът в Перник да осъществи успешно амбициите и целите, които си е поставил, защото това ще бъде пример за България, която винаги е била образец за братство и разбирателство и в по нататъшния й принос в изграждането на духовното и морално битие на света.

„Надявам се настоящото посещение да допринесе още повече за сближаването на двете братски църкви - българската и палестинската и между двата народа”, благопожела духовникът.

Церемонията по удостояване с почетното звание се състоя по време на откриването на новата учебна година в ЕПУ, която е втора за висшето училище в Перник. Гости на тържеството бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, посланиците на Палестина и Сирия, общинското и областното ръководство на Перник, народни представители.

През тази учебна година в ЕПУ ще учат около 300 студенти, 200 от които са чуждестранни.

Текст и снимки: Руми БОРИСОВА

 

 

Снимки

Почетна титла на Севастийския митрополит ТеодосиосПочетна титла на Севастийския митрополит ТеодосиосПочетна титла на Севастийския митрополит ТеодосиосПочетна титла на Севастийския митрополит ТеодосиосПочетна титла на Севастийския митрополит ТеодосиосПочетна титла на Севастийския митрополит Теодосиос Севастийският митрополит Теодосиос - доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет в Перник
« предишна новинаследваща новина »