ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Не знаят що правят!

09 октомври 2011 00:14, Пловдивска митрополия
Не знаят що правят!

В статия от 04. 10. т.г., озаглавена с типичния за него язвителен сарказъм „Скъпите собствени образи” и публикуван в „личния” му сайт „Двери на православието”, г-н Иван Желев Димитров отново изпуска на свобода и дава воля на неприкритата си злоба и омраза към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Тези свои чувства Иван Желев направи явни за всички в деня на каноническия избор на Знеполския еп. Николай за Пловдивски митрополит. Трудно бе за много хора, познаващи Иван Желев като достоен човек, дългогодишен преподавател в Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и познат на богословските и църковни среди и извън България, именно в качеството си на държавен служител, тогава директор на Дирекцията по вероизповедания към МС, да даде надмощие на личните си чувства над служебните си задължения. При това - без да се смути и засрами от белите коси на Светейшия ни патриарх Максим, чиито чест и достойнство смята, че защитава във въпросния коментар.

Откъде е тази злоба в г-н Желев? Дали не от там, че му става ясно, че БПЦ и особено Пловдивският митрополит Николай, не са кукла на конци, на която той да бъде кукловодът!? Не му дава мира това, че БПЦ се управлява от Св. Синод и патриарх, а не от оберпрокурор (мирско лице) или...агент на ДС!?

Четири години сме свидетели на тази омраза, която не стихва. Колко тъжно е това, че приетият от нас с радост и добра надежда сайт „Двери на православието” не остана чужд на чувствата на Иван Желев, а се пропи с тях, ставайки тяхна трибуна. Превръщайки се от „Двери на православието” във врата за подронване авторитета на БПЦ и най-вече на нейната йерархия. В тези няколко години сарказмът на г-н Иван Желев не пощади и такива достойни български митрополити, ревностни книжовници като нинездравствующия Сливенски митрополит Йоаникий и покойния вече Доростолски митрополит Иларион.

Питаме се кому е нужно това? Лично г-н Иван Желев и подобострастният му екип печелят ли нещо от съзнателното оплюване на нашите архиереи?

Относно въпроса с църковните календарчета... Практика в някои поместни православни църкви е всяка епархия, а дори и манастир, да издава собствено годишно календарче в помощ на издръжката си и погасяване на разходите си. Във всяко едно такова календарче обаче, преди снимката на местния епархийски митрополит е поставена снимката на патриарха (ако църквата е патриаршия). Така както е и при издадените от Пловдивска митрополия календарчета. Целта е същата, която оспорва в това си начинание г-н Иван Желев – образът на патриарха показва, че Църквата ни е патриаршия. Образът на Негово Светейшество патриарх Максим стои и във всеки храм и манастир на Пловдивска епархия, която не е „N-ската епархия”, а епархия със силно развит духовен живот.

Календарчетата, които отделни епархии издават, имат и историко-образователна цел. Публикуват се кратки исторически сведения за епархията, списъци на храмовете и манастирите в нея, информация за светините – икони и св. мощи, които се съхраняват в епархията и др. Това не събужда „сепаратистични желания”, а дава по-подробно и, нека кажем, по-леснодостъпни сведения за дадена епархия - жив и неразделен член на съответната Поместна православна църква. Такава е и Пловдивска епархия, свидетелство за което е и снимката на Негово Светейшество патриарх Максим в новото църковно календарче.

Един въпрос задаваме на г-н Иван Желев и на онези, които имат един ум с него: докога с тази злоба и омраза!? Ако не могат да градят, то нека не пречат на тези, които могат и го правят. Ако смятат, че ще бъдат по-добри духовници: епископи, монаси или свещеници, защо не станаха такива, а предпочетоха да станат доносници и предатели - служители на ДС.

А ние ще се молим: „Господи, не зачитай им тоя грях!” (Деян. 7:60);

„Отче! Прости им, понеже не знаят, що правят” (Лука 23:34).

Следват подписите на свещениците от Пловдивска епархия, обявили се срещу системните нападки на проф. Желев.

 

 

Снимки

Подписи на свещениците от Пловдивска епархияПодписи на свещениците от Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »