ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин се проведе монашески събор

10 октомври 2011 18:41, Видинска митрополия
Във Видин се проведе монашески събор

На 10 октомври, когато се почита паметта на светите 26 мъченици Зографски, в ден понеделник, когато се почитат от Църквата небесните безплътни сили, в гр. Видин, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан се проведе монашеска конференция, която събра в епархийския център монашествуващите от цялата Видинска епархия.

Монашеската конференция започна със света Литургия, отслужена с благословението на Видинския митрополит от архимандрит Поликарп в катедралния храм на Видин.

На светата Литургия присъстваха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, както и отци, братя и сестри, населяващи светите обители на епархията.

След светата Божествена литургия, цялото монашеско изпълнение се отправи към площада на гр. Видин, където бе открита изложба, посветена на светите 26 Зографски мъченици, представена от видинския общественик Богомил Петров.

Програмата на конференцията продължи в ресторант „Бонония“, където по монашески, на кафе и сладко, бяха споделени духовни мисли и разсъждения, които стоплиха сърцата в единство и братолюбие.

Впечатляваща за Видин бе гледката, такова духовно украшение от монашестващи да благославя с присъствието си града и жителите, особено в тези времена на тежък икономически стрес. С особена радост духовенството бе поздравявано по улиците на града.

В старинния храм, посветен на светия целител и чудотворец Пантелеймон, монашеската конференция или както впоследствие бе предложено да се нарича срещата – монашески събор, бе открита от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който с особено умилително чувство и благодарност благослови своите духовни чеда и ги призова да бъдат пълни с любов, радост и достойно да вървят по пътя на монашеството, който е път съвършен и спасителен. Видинският митрополит Дометиан отправи своето архипастирско благословение и с отеческо наставление вдъхнови братята и сестрите към покаяние и молитва.

Водещ на монашеския събор бе архимандрит Поликарп, който след вдъхновеното и любезно приветствие на Видинския митрополит предостави думата на Величкия епископ Сионий. Викарният епископ говори за манастирите и съвременното монашество в Египет.

Според дневния ред на конференцията думата бе предоставена след това на Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, който сподели мисли за това, какви са очакванията на днешните българи от светите обители.

Във връзка с обявяването на 2011 г. за Година на Господнята молитва „Отче наш“, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, запозна монашеския събор с това, което е направено до момента за изтичащата година посветена на Господнята молитва „Отче наш“, както и за предстоящите планове за обявяването на 2012 г. за Година на „Символа на вярата“.

След изявата на определените лектори, за заключително слово бе дадена думата на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, след което всички присъстващи изпяха за своя архиерей „Многая лета“.

На всички присъстващи дядо Дометиан като благословение и в памет на срещата подари икона „Събор на светите отци“.

Монашеският събор приключи с тържествен обяд в Бдинската света обител „Успение Богородично“, където всички в Господа братя и сестри отново споделиха духовни мисли и радостта си от това мило събитие, което ги поощри в монашеския път.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан разглежданите теми и насърчителните духовни слова ще бъдат издадени в сборник, който ще бъде предоставен на монасите от епархията, както и на всеки, който желае да придобие духовна утеха и полза от това четиво.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: свещеник Петър Христов и архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Във Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески съборВъв Видин се проведе монашески събор
« предишна новинаследваща новина »