ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка и полагане основния камък на храм „Св. Благовещение“ в столичния ж.к. „Дружба“ - обновено със снимки

10 октомври 2011 10:12, Софийска митрополия
Храм "Св. пророк Илия"

В неделния ден, на 9 октомври, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в храм ”Св. пророк Илия” в столичния кв. "Дружба"-2. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие протойерей Емилиян Константинов, предстоятел на храма, протойерей Димитър Москов от храмовото духовенство, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, и дякон Иван Петков.

Преизпълнен с множество християни, храмът не успя да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужението, затова мнозина слушаха застанали чинно около храма. Сред присъстващите бяха кметът на район „Дружба“ г-н Йордан Томов и общински служители.

В края на литургията, изхождайки от текста на неделното св. Евангелие, в което се говори за възкресението на Христовия приятел Лазар, Знеполският епископ изрази надеждата на християнина за възкресение в бъдещия век, което се обяснява единствено чрез вярата.

“Чрез примерите и библейската история, които се съдържат в Свещ. Писание, което е истинно, непреходно и благодатно, ние вярваме и се надяваме да влезем в царството Божие според живота и делата си. И това ще стане според изпълнението ни на Божиите заповеди, според нашето старание и не на последно място според Божията благодат, която се излива върху нас чрез самите Тайнства на Църквата, подпомагаща духовно-благодатния живот на християнина“ - каза в словото си еп. Йоан.

Софийският викарий преподаде на християните патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и обяви решението му да се построи нов голям храм в двора на храм „Св. пр. Илия“, който да бъде посветен на празника Благовещение Богородично. Епископът отбеляза, че досега в Софийска епархия не е имало храм посветен на архангелското благовестие на св. Богородица, което е и определило името на бъдещия храм. „Строежът на нов Божи дом е благословено дело и радостно събитие в живота на епархията и е свидетелство, че Църквата е жива и има духовна потребност в съвременния българин“ - каза еп. Йоан и отбеляза, че през последните 10 години са построени около 50 храма и параклиса в епархията.

След като архиереят прикани присъстващите, те в лития се отправиха към мястото, определено за изграждане на новия храм. Знеполският епископ и духовниците извършиха чинопоследованието за полагане основен камък на храм, с което се сложи началото на градежа. Специално за тази първа копка на храм „Благовещение“ бяха дошли кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет г-н Андрей Иванов и много служители на Софийска община.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на епископаПосрещане на епископаЗнеполски еп. ЙоанАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"ДуховницитеДякон Иван ПетковАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"В храмаЗнеполски еп. ЙоанАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"В храмаЗнеполски еп. Йоан Г-жа ФандъковаЛитияЛитияПърва копкаПърва копка Кметското ръководствоПърва копкаПолагане основния камък на храмаПолагане основния камък на храмаПърва копка Първа копка Първа копка Кметското ръководство Кметското ръководство  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Първа копка  Храм "Св. пророк Илия"
« предишна новинаследваща новина »