ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

… И ще съградим храм

11 октомври 2011 16:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
… И ще съградим храм

Село Бистра е на десетина километра от гр. Търговище. През 1956 година в един от докладите си за Варненска и Великопреславска митрополия ставроф. иконом Васил Коев пише: „Това село има 140 български и почти толкова турски къщи. През турското робство тук са били преселени татари, а по късно турци. Българите са заселени скоро. Те са пришълци от различни места. Макар и доста голямо, селото няма църква, ни параклис. Има доста голямо място за гробище. Църковното настоятелство има и голяма нива – 36 дка, а има определено място за параклис. Свещеникът отива да извършва само треби. Вярата в отделните селяни не е изчезнала.”

Днес – 9 октомври 2011 г., всички, които присъствахме на полагането на основен камък за строежа на нов храм, разбрахме, че вярата в това малко село наистина не е изчезнала. Въпреки дъжда и студа, въпреки годините чакане, Църковното настоятелство този път взе решение – ще се строи храм.

Главиницкият епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит, в съслужение на архиерейския наместник на Търговищка духовна околия – ст. иконом Славчо Проданов, председателя на Църковното настоятелство в с. Бистра свещ. Бисер Христов, освети мястото, намиращо се в парка на селото. Бяха положени три основни камъка и кръст с името на храма – "Свети Николай Чудотворец".

Кметският наместник на с. Бистра – г-н Стилиян Стоянов, църковните настоятели – Анка Велкова, Станка Алексиева, Валентин Филев, Георги Ратгелов, както и гостите - д-р Красимир Мирев, г-н Валери Симеонов – секретар на Община Търговище, г-н Димитър Александров – областен управител на Област Шумен, който е направил първото дарение за строежа, оставиха своите имена и подписи в Паметна бележка, която ще бъде положена в основите на храма.

Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан преподаде на хората благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и в проповедта си каза: „С молитвеното предстателство на свети Николай, Божествената благодат тук винаги ще извършва облагородяване на души и обнова на сърцата”.

Снимки и текст: Валентина Проданова

 

 

Снимки

… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм… И ще съградим храм
« предишна новинаследваща новина »