ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

П Р И З И В

12 октомври 2011 16:58, Сливенска митрополия
Сливенска света митрополия

Във вестник "Труд", от 12 октомври 2011 г., на 7 страница е отпечатана обява, че от петък по будките за вестници ще се продава "официален църковен календар на Българската патриаршия за 2012 година”. В обявата е записано, че календарът ще се продава на „уникалната цена от 50 стотинки", отпечатана е и негова снимка.

Уведомяваме православните християни от Сливенска епархия, че този календар не е официалният календар на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

Календарът на Българската православна църква ежегодно се изготвя от Сливенския митрополит Йоаникий, одобрява се от Св. Синод, издание е на Синодално издателство и се продава във всички православни храмове и манастири в диоцеза на БПЦ на цена 1 лев. В него са отпечатани: Новогодишното послание на Българския патриарх Максим, Символът на вярата, Блаженствата, както и официалните и църковни празници в Република България. Отпечатани са и няколко от ежедневните молитви, които всеки православен християнин трябва да знае наизуст. Има информация и за: условията, които се изискват при извършване на тайнството Брак; родствата, при които не се позволява църковен брак; периодите, през които не се позволява венчаване; задушниците и периодите, когато не се прави помен на починали. Освен тази обща информация в официалния църковен календар са отбелязани и празнуваните светии през всичките 366 дни на 2012 година. Отбелязани са и разпоредби от църковния Типик, които трябва да се спазват по време на богослужение през всички неделни и празнични дни.

Призоваваме православните християни да не купуват „православен календар” от вестникарските будки или други търговски обекти и частни лица. Истинският православен календар се продава само в православните храмове и манастири.

 

 

Снимки

Това е официалният календар
« предишна новинаследваща новина »