ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествени богослужения за Петковден във Видинска епархия

12 октомври 2011 22:58, Видинска митрополия
Света преподобна Петка Търновска

На 14 октомври Българската православната църква почита паметта на св. Петка-Параскева Търновска.

Във връзка с празника и неговото тържествено отбелязване ще бъдат отслужени богослужения във всички храмове из Видинска епархия.

***

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан ще отслужи тържествена света Литургия в енорийския храм „Св. Параскева” на гр. Брусарци. Видинският митрополит ще отправи архипастирския си благослов към вярващите християни на епархията и ще ги поздрави с празника на света Петка. Светицата особено се почита във Видинска епархия, която е била хранителка и пазителка на светите й мощи след падането на Търново под османско владичество.

***

Негово Високопреосвещенство Велички епископ Сионий с благословението на Видинския митрополит Дометиан ще освети нов енорийски храм в с. Комарево, посветен на св. апостоли Петър и Павел, и ще отслужи св. Литургия. На тържественото освещаване ще присъства г-н Божидар Димитров, който се явява един от големите спомоществователи за изграждането на храма.

***

Във Видин в старинния храм посветен на света Петка Търновска в кв. „Калето”, срещу Кръстатата казарма, ще бъде отслужена тържествена света Литургия от архимандрит Самуил, председател на храма. След богослужението ще бъде благословен и раздаден на вярващите постен корбан за здраве и духовна утеха.

***

На 15 октомври, събота, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан ще извърши обновление и ще отслужи света Литургия в енорийския храм „Св. Петка Търновска” в с. Челюстница, община Чипровци. На старинния храм в с. Челюстница е направен вътрешен ремонт, който благоприятства запазването на стенописите, както и духовния уют по време на богослужения и молитвени последования на вярващите.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Света преподобна Петка Търновска
« предишна новинаследваща новина »