ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит Арсений

13 октомври 2011 18:40, Пловдивска митрополия
Пет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит Арсений

Днес се навършват пет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит Арсений, който си отиде от този свят на 13.10.2006 г.

В катедралния храм „Успение Богородично” Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи заупокойна св. Литургия и панихида в памет на блаженопочившия владика Арсений в съслужение със свещениците от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Г. Радев. Близки, роднини, сродници и духовни чеда на покойния владика Арсений се бяха събрали в храма, участвайки в заупокойната служба, дошли да се помолят за покойния йерарх.

Във възпоменателното си слово Пловдивският митрополит Николай каза: „Но пазеше строго приснопаметният митрополит Арсений и единството на Българската православна църква. Само Бог най-добре знае вътрешните и външните страдания, които претърпя в защита на това свещено единство. Годините от неговото архипастирско служение, преминали във времето, когато Църквата бе поставена в тъмния ъгъл на обществения живот, и църковният разкол му нанесе рани и страдание. Предателството на свещеници, считани близки на сърцето, събратя, с които си се христосвал пред св. трапеза и си считал, че имате едни мисли, чувства и настроения за благото на българския православен народ. Може би митрополит Арсений би понесъл всичко това, ако бе единствено лично към него? Но трудно можеше да се понесе рана, нанесена върху тялото на Църквата Христова.

Тежко бе това време за митрополит Арсений, но като истински подражател на Великия Страдалец, Господ Иисус Христос, обиждан и хулен, той не отмъщаваше. А се молеше за всички изпаднали в страшния грях на разкола, незнаещи явно какво правят, да се вразумят и върнат в спасителната Христова кошара.

„Обичайте Църквата и й служете с ревност от душа и сърце!” - тези думи ни остави дядо Арсений като свой скромен завет. Имайки ги в сърцата си, нека да му благодарим за положените нелеки трудове, и да го молим за прошка, ако приживе поради гордостта ни сме го осъждали заради откровеността му, поради леността си не сме оправдали надеждите му или по-лошо – сме го предали в онова, което беше най-скъпо за него – безрезервната ревност в служението на Българската православна църква.”

Бог да го прости!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Пет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит АрсенийПет години от блажената кончина на Пловдивския митрополит Арсений
« предишна новинаследваща новина »