ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Деветият поред фестивал „Празник на духовната музика” ще се проведе в Габрово от 14 до 17 октомври

13 октомври 2011 18:25, Великотърновска митрополия
Деветият поред фестивал „Празник на духовната музика” ще се проведе в Габрово от 14 до 17 октомври

Деветият поред фестивал „Празник на духовната музика” ще се проведе в Габрово от 14 до 17 октомври. Той е посветен на Деня на Габрово - 14 октомври, когато честваме и света Петка Българска. Организатори на музикалната проява са отново Община Габрово, Габровското архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002”.

Традицията хоровете да участват във фестивала само веднъж, ще ни запознае с нови 8 състава. От побратимения руски град Митище пристига нова арт група „Совершенство”, която специално се е готвила за нашия празник. За трети път във фестивала ще вземат участие сръбски хористи, този път от мъжкия хор „Преподобни Рафаило Банатски” от град Зренянин. Представител на Пловдивската хорова общност тази година е смесеният хор „Иван Спасов”, лауреат на множество международни награди. На първата концертна вечер в храм „Св. Троица” - „Православни песнопения” ще вземат участие и смесеният хор на транспортните работници от София и хорът на Българска академия на науките.

За участие във втората концертна вечер „Тебе поем, Господи” в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово пристигат още два хорови състава. Октет „Свети Йоан Дамаскин” от Стара Загора и Софийски женски хор „Васил Арнаудов”. Известният хор с диригент професор Теодора Павлович ще гостува в пълния си състав и ще изпълни съвместно с Габровския камерен оркестър „Кратка меса” от Бенджамин Бритън.

Тази година организаторите ще прибавят и нещо ново, а именно дефиле на 14 октомври вечерта по улиците на град Габрово. Хоровото шествие ще започне от хотел „Балкан”, ще премине през моста „Рачо Ковача” и ще спре за първи път пред църквата „Света Троица”, където хоровете ще изпълнят песни, които не са включени в програмата им. Втората „спирка” ще е на стъпалата при храм „Успение на Пресвета Богородица”, където отново ще изпълнят песни от своя репертоар. В тази изява ще вземат участие както чуждестранните състави (които на 14 октомври вече ще са в нашия град), така и Женският хор и вокална група „Габровските гласове” от НЧ „Габрово 2002” и смесеният хор на НЧ „Априлов-Палаузов 1861”. Хоровете на двата храма ще посрещнат участниците в дефилето на стълбите на храмовете.

На 15 октомври (събота), концертът в храм „Св. Троица” ще започне от 18,30 ч. с "Тропар на св. Петка", а на 16 октомври (неделя) от 18,30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” е началото на втората концертна вечер. Входът и за двата концерта е свободен.

 

 

« предишна новинаследваща новина »