ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белчин посрещна икона с мощи на св. Петка

14 октомври 2011 20:55, Софийска митрополия
Храм "Св. преп. Петка"

В навечерието на Петковден - 13 октомври, жителите на самоковското село Белчин посрещнаха икона с образа на преподобна Петка, в която има вградени частици от св. мощи на светицата. Повод за това тържествено събитие бе храмовият празник на една от църквите в селото – старинния храм „Св. Петка“.

Старата белчинска църква в миналото била използвана като гробищна (в селото има и друга църква „Св. ап. Петър и Павел“ от ХІХ век). Има сведения, които говорят, че храмът бил порутен и през ХVІІ век е построен отново, като основите му са легнали върху друг, по-стар храм от ХІІІ-ХІV век. През последните десетилетия на ХХ в. храмът отново тънел в разруха. С усърдието и помощта на местни родолюбци през септември 2006 г. започва възстановяването и реставрацията му и, по свидетелството на основния ктитор, първообразът и останките от него са запазени в максимална степен. През 2008 г. на Петковден е извършено пълно освещаване на храма от викарния епископ Знеполски Йоан.

Много от иконите от старата църква са запазени и са заели своето място в новия иконостас. Поради това, че храмовата икона с образа на св. Петка не е намерена, се налага да бъде нарисувана нова икона, като основният ктитор е направил възможното, за да намери частица от мощите на св. Петка и, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, частицата е вложена в нея.

В навечерието на храмовия празник – Петковден, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, представи новоизписаната икона в храм “Св. ап. Петър и Павел“ и заедно със софийско и самоковско духовенство, придружени от всички жители на село Белчин, с литийно шествие иконата бе занесена в празнуващия старинен храм.

Последвалото тържественото вечерно богослужение бе предстоявано от Софийския викарий, с когото съслужиха: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, енорийският свещеник на с. Белчин - Любомир Годиняков, и свещенослужители от Самоковска духовна околия и София.

В края на вечерното последование еп. Йоан се обърна към преизпълнилите храма богомолци с вдъхновени слова за живота на св. Петка. Той отбеляза каква отговорност е съхранението на св. мощи в храма и каква радост е за тези, които могат да се докоснат до тях в своите скърби, нещастия и неволи. За благодатните сълзи, които е проливала св. Петка, и за нашите сълзи, които проливаме от гордост, завист и ненавист, бяха думите на софийския викарий. “Бог е Този, Който може да ни въздигне, а не ние, с нашите немощи, с нашата гордост и със собственото си „аз“, което поставяме винаги на първо място като лозунг. Св. Петка свидетелства за друг вид поведение, различно от това, което днешната съвременност има и ние трябва да разсъдим и се определим какви сме сега и какви трябва да бъдем…“ – каза още еп. Йоан.

Архиереят благодари на всички, които са се потрудили за възстановяването на този храм: на г-н Симеон Пешов, основен ктитор, на иконописката Лора Малева, нарисувала празничната икона, и на всички жители на с. Белчин, които пазят вярата и я съхраняват като жива памет на светата Църква.

За благословение и спомен от празника еп. Йоан раздаде на присъстващите по една икона с образа на св. Петка, на който са поставени мощите на преподобната.

Още за възстановения храм “Св. Петка“ и дейността на основния дарител г-н Симеон Пешов може да прочетете на адрес:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=12492

Тексти снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на епископа Посрещане на епископаПосрещане на епископа  Посрещане на епископа В храм "Св. ап. Петър и Павел"В храм "Св. ап. Петър и Павел"Начало на литията Начало на литията  Начало на литията  ЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияКамбанарията В храм "Св. преп. Петка"Ставр. ик. Ангел АнгеловДуховницитеНа поклонение пред иконата на св. ПеткаГ-н Симеон Пешов наблюдава покриването на иконата със стъкло Начало на вечернятаПред иконата на св. ПеткаПред иконата на св. Петка Празнична вечерняПразнична вечерня ПевцитеПразнична вечерня Иконата на св. Петка"Великият архиерей"Иконописката Лора МалеваХрам "Св. Петка"
« предишна новинаследваща новина »