ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Клисурската св. обител, над гр. Банкя

14 октомври 2011 21:50, Софийска митрополия
Празничен водосвет

На Петковден Клисурската девическа света обител „Св. Петка”, над гр. Банкя, отбелязва своя храмов празник. Хиляди софиянци и християни от околните селища се отправиха към светата обител, за да почетат светицата с молитва и приношения.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия в съборния манастирски храм бе оглавена от ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия. В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Пахомий - игумен на Дивотинския манастир, протойерей Христо Димитров и дякон Козма Поповски.

В края на литургията отец Ангел припомни на вярващите житието и подвига на св. Петка, поздрави игумения Филотея и манастирското сестринство с храмовия празник и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество.

След св. Литургия в двора на манастира бе отслужен традиционният за храмовия празник водосвет и бяха осветени десетки погачи и хлябове, приготвени специално за празника. Манастирското сестринство бе подготвило и раздаде благословено ястие на поклонниците, които не преставаха да прииждат през целия ден в светата обител.

+++

Клисурската света обител „Св. Петка” е построена на древен път, свързващ София със село Брезник. Манастирският комплекс, който се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради, е разположен на открито възвишение над село Клисура, на няколко километра от град Банкя. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че по време на българския цар Иван-Асен ІІ при пренасянето на мощите на св. Петка Българска в тогавашната ни столица Търново, през 1238 г., литийното шествие, което пренасяло нетленното тяло на светицата, спряло за почивка и така преподобната осветила със светото си тяло това място. Върху него построили църква, а след това и манастир.

Малко се знае за историята на Клисурския манастир, чиито архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век. Знае се, че днешният храм „Св. Петка” е построен върху основите на стара църква, която била на повече от 300 г. и се е срутила през 1954 г. под бремето на годините. Само за две години след установяването си тук, пристигналата по това време схимонахиня Мария (Дохторова), от руски произход, възстановила изцяло църквата и стенописите в нея.

Родена през 1896 г. в Киев, Лидия Николаевна Дохторова приема монашество с името Мария (в чест на св. равноапостолна Мария Магдалина). След трудни години на странничество в Италия, Франция, Австрия, Гърция, намира своето духовно призвание тук, в тази обител, в която възражда духовния живот и събира многочислена монашеска общност.

Завършва жизнения си път през 1978 г. като схиигумения на Клисурския манастир и е погребана в двора на църквата.

В най-ново време, през 90-те години, по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Милчо МИЛЕНОВ

 

 

Снимки

Празник в Клисурската св. обителПразник в Клисурската св. обител  Клисурската св. обител Клисурската св. обител Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител ПевцитеПразник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител Празник в Клисурската св. обител
« предишна новинаследваща новина »