ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петковден в с. Сваленик

15 октомври 2011 12:13, Русенска митрополия
Вечерня

На 13 октомври Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи празнична вечерня в храм „Св. Петка” в гр. Русе. След петохлебието духовниците отслужиха акатист към преподобната наша майка Параскева-Петка Търновска.

Архиереят в края на умилителното богослужение се обърна към вярващите с проповед, посветена на преподобна Петка. Той подчерта нейното упование в Господ Иисус Христос, носейки достойно своя кръст. „Много е важно да имаме Кръста Христов като наше упование, като наше благословение в живота и като наш пример от Христа Спасителя. Да носим достойно изпитанията на живота, изкушенията на живота и да побеждаваме. Защото виждаме какъв е днешният живот, какъв е днешният век. Повече се отвращаваме от злите човешки постъпки, отколкото да похвалим и да се вдъхновим от добрите дела на нашите ближни. Затова трябва да се стремим повече към следване пътя на преподобните подвижници, на тези, които презряха всичко земно, запазвайки вярата си в човека като образ Божи и достигайки небесен венец чрез покаяние и подвиг, избягвайки осъждането на другите.

Колко хора се увличат неполезно в следване на живота в охолство, престъпност, в кражби, в убийство. Това можем ли да наречем живот, на който да се радваме? А и ние бихме ли могли да се радваме, когато в нашето общество съществуват такива случаи и тежат на сърцата на всички нас.

Св. Петка е била кръстена на петъчния ден, защото тя е носела кръста си достойно. Днес е кръстният ден на Спасителя и тя, съзерцавайки Го, подвизавайки се в Неговото име, била достойна за почит от целия народ.

Не може един народ, който следва и се покланя, и възхвалява подвига на Христовите следовници, да бъде заблуден. Този народ е почувствал благодатта, почувствал е силата Христова, почувствал е молитвеното застъпничество на тези достойни наши подвижници. Колко са много те от българския род. И св. Параскева е от българския род. Знаете, че тя е била родом от Епиват, градчето на Мраморно море, което по онова време, през 11 век, е било изключително заселено с български славяни. Това е нашата Тракия по-късно.”

Мощите на преп. Петка са покровителствали старопрестолния Търновград от 1238 до 1393 г. Вече 370 години се намират в гр. Яш (от 1641 г.), където се радват на особена почит.

На 14 октомври митрополит Неофит отслужи празнична св. Литургия в храм „Св. Петка” в с. Сваленик. На архиерея съслужиха свещ. Димитър Колев и протодякон Кирил Синев.

След св. Литургия свещенослужителите осветиха паметник на инж. Гено Генов. Инж. Генов е от Сваленик, изявен благодетел към св. Православна църква и своите съселяни. Негова голяма заслуга е даряването на първата значителна сума за възстановяването на храм „Всех святих” в Русе, съборен през атеистичния комунистически режим.

Радвай се, преподобна майко Параскево, многомилостива молитвенице за нашите души!

 

 

Снимки

АкатистСв. ЛитургияОсвещаване на паметника на инж. Гено ГеновОсвещаване на паметника на инж. Гено ГеновХрамовата икона на св. Петка
« предишна новинаследваща новина »