ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Град Брезник чества духовен празник на Петковден

15 октомври 2011 21:51, Софийска митрополия
Празник в гр. Брезник

За втора поредна година гр. Брезник отбеляза Петковден като свой официален духовен празник. Света Петка се смята за закрилница на града, а от миналата година в местния средновековен храм, наречен на една от най-тачените от българите светица - света Петка, се пази и частица от нейните мощи. Идеята за официален духовен празник е от няколко години, но едва миналата - 2010 г., Общинският съвет взе решение за вписването му в официалния календар на града.

Празникът започна от предния ден с вечерня, отслужена в храма от енорийския свещеник Константин Стойчев. За празничната света Литургия на Петковден храмът се изпълни с народ. В богослужбата участваха йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Свети Козма и Дамян", над брезнишкото село Гигинци, и певци от Софийската духовна семинария.

След богослужението през града премина литийно шествие, предвождано от стара храмова икона на св. Петка и хоругви. Литията обиколи целия град, а на площада беше отслужен водосвет и беше раздадена анафора и петохлебие, осветено предния ден. По-късно в двора на храма бе осветен и раздаден на миряните корбан за здраве - постен, заради петъчния пост. Опитаха и празничните ястия, приготвени от брезничанки.

Бившият кмет на града, г-н Георги Михайлов, получи почетен медал за заслуги към Църквата, заради безкористната му помощ към храмове и манастири в трудни години.

За празника в града бяха подредени и три изложби. Жените от Брезник направиха експозиция „От сръчните ръце на граовката“, показваща историята и традициите в изработката на носии, покривки и други ръкоделия. В храма бе подредена изложба и показани есета на ученици от местното училище "Васил Левски" на тема „Може ли да се приеме за послание житието на света Петка“ и фотоси на оброчни кръстове от района, посветени на различни светии и издирени от децата. Изложбите са заслуга на учителката Аниела Асенова, която от години се грижи за средновековния храм "Св. Петка" в Брезник, обявен за паметник на културата.

 

 

Текст и снимки: Руми БОРИСОВА

 

 

Снимки

Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник Празник в гр. Брезник
« предишна новинаследваща новина »