ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за Петковден

15 октомври 2011 21:55, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за Петковден

В столицата на ул. „Калоян” се намира старинният митрополитски храм, посветен на преподобната наша майка Параскева-Петка, известен като „Св. Петка - стара". Този малък храм от стотици години събира вярващите на обща молитва към Бога и към тази, която се е посветила на Него и чува прошенията на всяко скръбно човешко сърце. Тази църква е особено обичана от софиянци. Тук потокът вярващи не секва по всяко време на деня, не е преставал дори и през най-трудните години за Българската църква. За духовен разговор, за очистителна изповед, за молитва при всяка нужда, за прошение пред св. Петка, която в скоро време отговаря на молитвите, тук всеки християнин е намирал утеха и разрешение на своите проблеми. Затова и в празничния ден, когато Църквата почита преподобната - 14 октомври, хиляди християни се отправиха към старинния храм, за да й благодарят и отново да я помолят за закрила.

Празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в св. Литургия взеха участие ставр. ик. Мина Минчев - председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, ставр. ик. Захарий Дечев - ректор на Софийската духовна семинария, предстоятелят на храма иконом Николай Николов, протойерей Кирил Попов - предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“, протойрей Антоний Алексиев - предстоятел на храм „Св. Димитър", свещеник Лука Наплатанов - предстоятел на храм "Успение Богородично", и дякон Иван Петков.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим бе тържествено посрещнат от множеството духовници и миряни преди началото на св. Литургия, в която взе молитвено участие в светия олтар.

По време на свещеническото причащение празнично слово за св. Петка произнесе предстоятелят на храма иконом Николай Николов. В него той припомни житието на преподобна Петка - „изцелителката и покровителка на бедните” и запозна накратко миряните с историята на празнуващия храм.

В края на празничното богослужение Негово Светейшество благодари на отец-предстоятеля, на свещениците, настоятелите, певците и на всички трудещи се в този дом Божий. Първойерархът на Българската църква даде своя отечески благослов на препълнилите храма богомолци, като призова Божието благословение върху всички ни и пожела здраве, а на трудещите се в храма „по-нататъшни успехи в благоустрояването и обгрижването на тази древна църква, почитана толкова много не само от софиянци, но и от християните от цялата страна“.

След духовното угощение църковното настоятелство беше подготвило благословено ястие за празнуващите (тази година поради постния ден, в който бе честван храмовият празник (петък), бе сготвен традиционен български боб). Ик. Николай освети корбана, който бе раздаден за здраве на всички, дошли да почетат светицата.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Знеполски еп. Йоан Знеполски еп. ЙоанМалък входЧетене на св. ЕвангелиеПразник на св. ПеткаИконом Николай НиколовИконостасътПразник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Храмовата иконаЦветя за духовницитеПразник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Празник на св. Петка Негово СветейшествоНегово Светейшество Празник на св. Петка Празничната иконаПразник на св. Петка Празник на св. Петка
« предишна новинаследваща новина »