ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет в чест на св. Параскева Търновска във Велико Търново

16 октомври 2011 15:50, Великотърновска митрополия
Празничният водосвет във В. Търново

Необичайно, но традиционно, жителите на кв. "Картала" във Велико Търново отпразнуваха деня на св. Параскева-Петка Търновска. За поредна година възгласът „С мир на Господа да се помолим” прозвуча на ул. „Стоян Михайловски” само на няколко метра от новостроящия се храм, посветен на честваната светица. След мрачното време и дъжда в следобедните часове пекна слънце и даде възможност на събралото се множество хора да отправят дръзновена молитва към Бога за скорошен успех на благородното им начинание. С благословението на Великотърновския митрополит Григорий отец Славчо Иванов и духовници от епархията отслужиха водосвет за здраве, осветиха и раздадоха корбан, приготвен от църковното настоятелство.

Квартал "Картала" е един от новите търновски комплекси, който динамично се разраства, но все още няма свой храм. С тази инициатива от няколко години се занимава църковно настоятелство, което разчита единствено на дарения. Имотът, на който се изгражда храма, е предоставен от община Велико Търново и се намира в близост до кварталния парк, обновен тази година с евросредства по оперативна програма „Регионално развитие”.

До този момент е изградена основната сграда, покрита е с керемиди и е поставена дограма. Миналата година за празника беше дарен кръстът, който по-късно бе поставен върху купола на храма. Тази година празникът беше ознаменуван от ново дарение. Жена, която запази своето име в тайна, дари и патронната икона на храма. Въпреки всички волни пожертвования, са необходими още много средства за довършителните работи. От няколко дни е поставено скеле и е започнало санирането на сградата. Трябва да бъде изградена камбанария, както и да бъде застелен с плочки и озеленен дворът. Храмът се нуждае от ел-инсталация, подова настилка, измазване, иконостас и мн. др. За тази цел е поставена дарителница в кварталния супермаркет, намиращ се на няколко метра от храма. Има и разкрита дарителска сметка в банка „Алианц Банк България” АД:

в лева: IBAN: BG83 BUIN 9561 1100 0644 72

в евро: IBAN: BG56 BUIN 9561 1100 0644 73

Дано чрез волните пожертвования на дарителите скоро храмът да бъде завършен, за да имат жителите на кв. "Картала" своето духовно прибежище в трудните времена на криза и бездуховност за духовно възмогване и спасение в Господа!

Текст и снимки: Пламен ИВАНОВ

 

 

Снимки

Празничният водосвет във В. ТърновоПразничният водосвет във В. ТърновоПразничният водосвет във В. ТърновоПразничният водосвет във В. ТърновоПразничният водосвет във В. Търново
« предишна новинаследваща новина »