ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. Петка“ в село Негошево

16 октомври 2011 20:10, Софийска митрополия
 Празник в село Негошево

Село Негошево, община Горна Малина, Софийска духовна околия, е разположено в най-източната част на Софийската котловина. Има оскъдни сведения, които говорят, че поселището е още от епохата на античността и средновековието. До началото на миналия век Негошево е включвало ок. 400 къщи. Днес селото е разположено на хълмиста местност и е разделено на две, известни като „Старото“ и „Новото“ село.

В Негошево и до днес има спомен за активния енорийски живот, който е кипял, когато трима свещеници са обслужвали трите основни махали на селището и всички заедно са се събирали за обща молитва в храм „Св. Петка“. Може би с това се обясняват внушителните размери на църквата, посветена на преподобната.

Храмът е бил многократно ограбван, а след последните набези в края на миналия век всички икони от олтара и иконостаса са били откраднати. От няколко години протойерей Димитър Генчев е назначен за енорийски свещеник в селото и се грижи за храма. Затова вече има нова камбанария в двора на църквата и отново са изографисани всички икони на иконостаса. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим неговият викарий Знеполски епископ Йоан на 15 октомври обнови храм „Св. Петка“, като отслужи полагащото се чинопоследование. В съслужение с него бяха протойерей Димитър Генчев, протойерей Серафим Янев, енорийски свещеник на съседната енория - Горна Малина, и дякон Козма Поповски.

На празничното богослужение присъстваха кметовете на община Горна Малина и с. Негошево, както и представители на общината, дарители и настоятели.

По време на св. Литургия бе постриган за „четец и певец“ на Българската църква Радостин Маламов. Новият иподякон се обучава в паралелния курс на Софийската духовна семинария и ще помага в енорията на Горна Малина. Пожелаваме му усърдие в новото служение и нека всичките му трудове да бъдат за спасение.

В края на св. Литургия еп. Йоан се обърна с отеческо слово към присъстващите, в което обясни значението, мястото и свързаността на православния храм с живота на човека. Припомни колко силна е общата молитва пред Бога и ги прикани по-често да се събират в Божия дом. Като пожела на жителите да бъдат под благодатния покров на св. Петка, архиереят им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Максим.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Петка" Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево В храмаПразник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Храмовата икона"Со страхом Божиим.."Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Празник в село Негошево Параклисът " Св. Георги"Параклисът " Св. Георги"Параклисът " Св. Георги" Параклисът " Св. Георги" Изглед от местността Ограда с негошевски камъкОграда с негошевски камък Ограда с негошевски камък Ограда с негошевски камък Ограда с негошевски камък Лития
« предишна новинаследваща новина »