ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов православен храм в с. Твърдица отвори врати

17 октомври 2011 10:35, Сливенска митрополия
Нов храм

На 10 километра югоизточно от гр. Бургас се намира китното село Твърдица. То е основано от тракийски бежанци на мястото на Стамболовия чифлик Архиянли. С това име в околностите е съществувало поселище, за което първите сведения датират още от 1543 г. Раздаването на дворни места за построяването на къщи на сегашното място на селото започва през 1929 г. През 1930 г. бежанските семейства се настаняват в новите си домове. С Указ 162 от 1930 г. чифлик Архиянли е преименуван на село Твърдица. Там никога не е имало православен храм, но религиозното чувство на жителите на селото никога не е угасвало. Водени от своя дългогодишен ревностен енорийски свещеник, ставрофорния иконом Борис Беров от гр. Бургас, който е и архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, през 2005 г. те внесоха молба в Община Бургас да се отреди терен за построяване на православен храм. Общината откликна на тяхното искане и с решение на Общинския съвет, прот. № 23 от 28. 07. 2005 г. бе учредено безвъзмездно право на строеж за православен храм. След изпълнение на всички изискуеми процедури за строеж, през пролетта на 2008 г. бе осветен теренът и бе положен основният камък за градеж на нов православен храм, посветен на Рождеството на Пресвета Богородица.

В продължение на 3 години, благодарение личните усилия на ставрофорния иконом Борис Беров и на членовете на църковното настоятелство, храмът е вече напълно готов за богослужебна и религиозна дейност. Проектът е дарен от колектив архитекти от Бургас. Средствата се осигуряваха от Община Бургас, Дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет, Сливенска Митрополия и най-вече от бургаския храм „Св. Богородица”, чийто председател е ст. иконом Борис Беров. В градежа с доброволен труд и дарения се включват и жителите на Твърдица. Застроената площ на новия храм е 140 кв. м, заобиколен от огромен, над 2 декара двор.

15 октомври 2011 година е особен ден и празник за жителите на село Твърдица. За първи път то осъмна разбудено от камбанен звън. Този ден Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, в съслужение със ставрофорния иконом Борис Беров, архимандрит Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги”, и свещенослужители от бургаските храмове, официално откри новия православен храм ”Рождество Богородично” и отслужи първата св. Литургия в него, продължила над 2 часа. На това духовно тържество присъстваха стотици жители на Твърдица, както и кметът на Бургас г-н Димитър Николов, кметът на селото г-н Сотир Йовчев, общински съветници, общественици от града и дарители за градежа на храма.

В края на светата Литургия митрополит Йоаникий произнесе пламенно слово за значението на православната вяра в живота на човеците, след което поздрави жителите на Твърдица с новия православен храм, където те ще могат ежедневно да удовлетворяват духовните си потребности. Той благодари на дарителите и на всички ония, които са се потрудили за градежа на новия храм. Тържеството завърши с общоселско веселие.

 

 

Снимки

Нов храмНов храмНов храмНов храм
« предишна новинаследваща новина »