ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовен празник на гр. Габрово

17 октомври 2011 16:15, Великотърновска митрополия
Духовен празник на гр. Габрово

Ден, след като Православната църква молитвено отбеляза паметта на преп. Параскева-Петка Търновска, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий посети гр. Габрово. Петковден е духовен празник на града и посещението на архиерея бе радост в тези празнични дни.

В ранната сутрин кириархът на епархията служи в храм „Св. Йоан Рилски”, кв. "Бичкиня" (Габрово), няколко дни преди храмовия празник на църквата. Радостно бе, че въпреки съботния ден, бяха дошли енориаши, за да станат молитвени участници в архиерейската служба.

В съслужение с митрополит Григорий бяха: архиерейският наместник на Габровска духовна околия - свещ. Руслан Личев, прот. Тодор Тодоров и председателят на храма - свещ. Димитър Николов. Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от хора на храм „Успение Богородично”, което удвои благолепието на богослужението в този празничен ден.

След Малкия вход архиереят отличи с офикията „протойерей” предстоятеля на храм „Св. Йоан Рилски” свещ. Димитър Николов за дългогодишното му служение за полза на Църквата и Отечеството. Владиката му припомни, че отговорностите и задълженията му към Бога ще бъдат още по-големи и с всички сили трябва да брани и възпитава Христовата вяра в сърцата на своите пасоми.

Митрополит Григорий се обърна към габровци с вдъхновена проповед, в която припомни важността на твърдата вяра в човешките души. Той насърчи богомолците да не спират стремежите си за добродетелен живот, да следват и отстояват Истината. „Да пазим вярата си и традициите, да не позволяваме чужди влияния да ни откланят от правилния път на живота - Христа”, мъдро говореше дядо владика.

С многолетствие и радостни трепети завърши службата, като всички присъстващи си тръгнаха обогатени, отнасяйки духовен мир в своите домове.

 

 

Снимки

Духовен празник на гр. ГабровоДуховен празник на гр. ГабровоДуховен празник на гр. ГабровоДуховен празник на гр. ГабровоДуховен празник на гр. Габрово
« предишна новинаследваща новина »