ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Конференция по случай 20-годишнината на Православния богословски факултет на Великотърновския университет

17 октомври 2011 17:12, Великотърновска митрополия
Конференция по случай 20-годишнината на Православния богословски факултет на ВТУ

На 16 октомври вечерта, след благополучното пристигане на всички участници във Велико Търново, беше открита официално Международната научна конференция „Теология и социум. Съвременни перспективи”. След приветствието на декана – доц. Димитър Попмаринов, слово произнесе и ректорът на Великотърновския университет - проф. Пламен Легкоступ. Той сподели радостта на всички присъстващи и напомни, че за Великотърновския университет е престижно да има Православен богословски факултет наред с останалите факултети.

Благослов и приветствие от името на Великотърновския митрополит Григорий отправи протосингелът иконом Славчо Иванов, след което бе дадена думата на проф. Славчо Вълчанов. Във вдъхновеното си и емоционално изложение той успя „да пренесе” всички присъстващи във времето, когато съществуването на факултета е било само една труднопостижима мечта. Проф. Вълчанов сподели с какъв ентусиазъм от страна на преподаватели и студенти се е положило началото и припомни лишенията, в името на това „да се сее Божието слово”.

Изказвания по темата направиха също проф. протопрезвитер Николай Шиваров, проф. Казимир Попконстантинов и проф. Димитър Кенанов, които споделиха ценния си опит като преки свидетели и участници в създаването и утвърждаването на Православния богословски факултет.

Снимки: Зоран Мамучевски

 

 

Снимки

Започна конференцията по случай 20-годишнината на Православния богословски факултет на Великотърновския университетЗапочна конференцията по случай 20-годишнината на Православния богословски факултет на Великотърновския университетЗапочна конференцията по случай 20-годишнината на Православния богословски факултет на Великотърновския университет
« предишна новинаследваща новина »