ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”

18 октомври 2011 10:31, Русенска митрополия
Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”

На 14 октомври, деня в който св. Православна църква чества паметта на преподобна Параскева - Петка Епиватска, Копривецката св. обител "Св. Петка" празнува своя храмов празник. Празничните служби започнаха още в предния ден вечерта с 9-ти час, празнична вечерня с акатист към св. Параскева и петохлебие.

Богослуженията бяха отслужени от и. д. игумена на манастира архим. Емилиан. Във вечерното богослужение се включи и архим. Серафим от гр. Попово, който беше довел и поклонници от този град. Песнопенията бяха изпълнени от Милен Бакалов – служител на Русенска митрополия.

Храмът беше изпълнен с богомолен народ, дошъл от всички краища на България да уважи празника на манастира и се помоли на св. Петка. Присъстваха и много хора от местното село Копривец, между които досегашният кмет на селото, кандидати за кметове на предстоящите избори, представители на местната и държавната власт.

Известна е голямата почит на българския народ към св. Петка, която дълги години духовно украсяваше нашата стара столица Търновград със своите целителни мощи. Многобройни са храмовете в България посветени на тази светица. Само в Русенска епархия те са 26, което ги прави повече от една десета от храмовете на епархията.

В деня на самия празник богослуженията започнаха с празнична утреня, след което бе отслужена и св. Литургия. Много от вярващите се причастиха. В края на литургията архим. Емилиан прочете житието на св. Параскева и произнесе проповед. „Многая лета” прозвуча за манастирското сестринство и присъстващите поклонници.

След това бе направен водосвет и бе осветен корбан и принесените за празника от хората храни. Отслужен бе и трисагий за всички починали ктитори и монахини на светата обител.

Манастирът „Св. Петка” е един от най-новите ни манастири, основан през 1989 г. Въпреки кратката си история, той се утвърди като духовно светило за района на гр. Бяла и стана известен в цялата страна. Понастоящем в него се подвизава монахиня Фотиния и една послушница, с тенденция сестринството да се увеличава. В ход е и амбициозен проект за реконструкция на манастира по европейската програма за развитие на селските райони, след завършването на който обителта ще придобие нов, благолепен архитектурен вид.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Храмов празник в Копривецката обител „Св. Петка”Кмета на с. Копривец в манастираХрамов празник в Копривецката обител „Св. Петка”
« предишна новинаследваща новина »