ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов православен храм в бургаския квартал ”Крайморие”

18 октомври 2011 11:20, Сливенска митрополия
Нов храм

На 16 октомври Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий посети квартал „Крайморие” на гр. Бургас по важен повод – официално откриване на новопостроения храм „Св. Пимен Зографски”.

Идеята за построяване на православен храм в този нов квартал на Бургас е на християните от квартала. Със свое решение в началото на 2009 г. Общински съвет-Бургас учреди безвъзмездно право на строеж на храм от 180 кв. м. На 1 юни 2009 г. Сливенският митрополит Йоаникий освети терена и положи основния камък за градежа на новия храм. Тогава на този църковен ритуал присъства и игуменът на българския Зографски манастир на Св. Гора – архимандрит Амвросий.

Проектант на храма е архитект Станимир Димитров и колегите му от Бургас. Само за 2 години храмът бе изграден благодарение на щедростта на дарителите, между които се открояват Община Бургас и най-вече г-н Здравко Станчев.

В ранните часове на неделния ден църковните камбани тържествено огласиха началото на празника. Митрополит Йоаникий извърши обновление на храма и отслужи чина за полагане на св. Антиминс в съслужение с архиерейския наместник ставрофорен иконом Борис Беров, ставрофорен иконом Николай Димитров - член на Сливенския епархийски съвет, и свещеници от гр. Бургас. Присъстваха стотици православни християни от квартала и града. Гости на тържеството бяха: областният управител г-н Константин Гребенаров, кметът на Бургас г-н Димитър Николов, проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, общински съветници, представители на културни институти и на медиите. Специален гост бе и архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, придружен от монах Методий, който е родом от Бургас. Проф. Божидар Димитров дари на храма частица от Светия Кръст Господен, която се пази в НИМ, а архимандрит Амвросий подари много икони на св. Пимен Зографски, донесени от Света Гора - Атон.

Според странични наблюдатели храмът „Св. Пимен Зографски” в кв. "Крайморие" е най-красивата новопостроена църква в България. Този храм е единственият, посветен на св. Пимен Зографски в диоцеза на Българската православна църква.

Св. Пимен Зографски е роден през 1540 г. в София. Като юноша останал сирак и заминал за Зографския манастир, където бил постриган за монах. Там прекарал над 40 години и на 55-годишна възраст се завърнал в България. В продължение на 25 години св. Пимен обикалял поробената си родина и проповядвал Словото Божие, като същевременно възстановявал и изписвал църкви и манастири. Починал през 1620 г. и е погребан в Черепишкия манастир. На гроба му ставали много чудеса. Когато по-късно турците опожарили Черепишкия манастир, монаси пренесли светите му мощи в своя манастир - Суходолския (тогава към Видинска епархия), където се намират и до днес. Суходолският манастир днес е в пределите на Република Сърбия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »